BiH

CBBiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

Autor: Biznis.ba
CBBiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

U objektu Centralne banke BiH Filijala Brčko, povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra 2018., a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka BiH (CBBiH), organizovana je posjeta učenika Prve i Druge osnovne škole i učenika Srednje ekonomske škole.

Učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, o upravljanju novcem i važnosti štednje, kako bi kod djece od najranijih dana bila stvorena svijest i razvoj tih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da učenicima podijele prigodne publikacije - brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca", te letak za srednjoškolce pod nazivom "Šta je štednja?".

Taj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).

Također, CBBiH je organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje u Palama (29. oktobra), Banjoj Luci (30. oktobra) i u Mostaru (31. oktobra).

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu - Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.

Biznis.ba / FENA