BiH

Centar Skenderija: Na Sajmu privrede 236 učesnika

Autor: Biznis.ba
Centar Skenderija: Na Sajmu privrede 236 učesnika

U sarajevskom Centru Skenderija otvoren je 6. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. Sajam roba široke potrošnje na kojima učestvuje 236 izlagača.

Sajam se održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH.

Među učesnicima su članovi Boračko zadružnog saveza FBiH, odnosno veliki broj malih obrtnika, privredne asocijacije, kantoni, gradovi, općine. Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka i drugo.

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja Skenderije, te prilika za druženje, razgovore, razmjenu iskustava i sklapanje poslova.

- Nakon sajma privrede u decembru će biti organizovana izložba automobila, a slijede i drugi projekti. Na platou imamo i zimsku čaroliju koja podsjeća na novogodišnji vašar iz kojeg je nastao Sajam roba široke potrošnje kada su građani u Skenderiji kupovali robu za sebe i svoje prijatelje. Želimo na neki način da podsjetimo da je Skenderija centralno mjesto kada je riječ o BiH i održavanju sajmova – dodao je Kapo.

Počasni gost sajma ove godine je Grad Konya (Republika Turska), a pokrovitelj Ministarstvo privrede KS.

-  Još jedan u nizu sajmova koje se organiziraju u Skenderiji ima dodatnu dimenziju jer daje živost ovom dijelom gradu i ovom centru za koji su Sarajlije itekako vezane, te budi nadu da će ponovo biti ono što je nekada bio, a to je centar kulturnih, sportskih i sajamskih sadržaja ovoga grada – kazao je ministar privrede KS Haris Bašić.

Jedna od učesnica na sajmu je Enisa Bratanović, direktorica Udruženja "HO Lotosice" Tuzla, koja je kazala da prvi put učestvuju na ovoj manifestaciji.

- Privredna komora Tuzlanskog kantona nas je pozvala da budemo izlagači na njihovom štandu, a u subotu smo također učestvovali na Diplomatskom zimskom bazaru gdje smo bili gosti OSCE-a – kazala je Bratanović dodajući da proizvode, koje su izložili, uglavnom rade žene sa invaliditetom.

Njihova organizacija "Lotosice“, kako je dodala, podržava i pokušava da radi na razvoju socijalnog poduzetništva i ekonomskom osnaživanju žena sa invaliditetom.

- Očekujem da ćemo ostaviti dobar utisak i sa našim proizvodima doprinijeti promjeni svijesti naših sugrađana o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom, kao osobama koje itekako mogu biti korisne svojim porodicama i društvenoj zajednici. Naravno, očekujem da ćemo i nešto od naših proizvoda prodati što će značiti podršku radu naše organizacije i osoba sa invaliditetom koji rade ove proizvode – dodala je Bratanović.

U sklopu Privrednog sajma i ove godine organizovan je Kristal market. Sajam traje do 12. decembra, a ulaz za posjetioce je slobodan.

( FENA)