BiH

Čergić: Gradnje Termobloka u Banovićima strateški projekt RMU Banovići

Autor: Biznis.ba
Čergić: Gradnje Termobloka u Banovićima strateški projekt RMU Banovići

Dan rudara danas je obilježen u Rudniku mrkog uglja "Banovići". U ovoj poslovnoj godini ostvarena je dobit veća od dva miliona KM. U modernizaciju opreme uloženo je 16,5 miliona KM.

Gradnje Termobloka u Banovićima je strateški projekt RMU „Banovići“, ponovio je i danas direktor ovog rudnika Munever Čergić. Dodaje da će gradnja ovog bloka početi naredne godine. Čergić podsjeća i na standarde EU, jer do 2024. godine bit će ugašena dva bloka u Tuzli i dva u Kaknju. Bez gradnje bloka 7 u Tuzli, bloka 1 u Banovićima i bloka 8 u Kaknju nema stabilnog snabdijevanja električnom energijom, a samim tim ni stabilnog energetskog sistema u BiH.

- Iskreno se nadam da će nova vlada oformiti neko tijelo koje će sa stručnog, a ne s političkog aspekta davati obrazloženja – ističe Čergić.

Ove projekte podržava i Vlada Tuzlanskog kantona, kaže premijer Jakub Suljakanović, te ih karakteriše kao generator koji će pokrenuti razvoj TK.

- Mi ćemo se uključiti u sve te procese i zajedno da s višim nivoima vlasti pomognemo da se ti procesi privedu kraju i da se započne s izgradnjom ta dva projekta – kazao je Suljaknović.

Rudnik mrkog uglja Banovići ovu poslovnu godinu završava sa dobitkom većim od dva miliona KM i proizvedenih milion i šesto hiljada tona uglja. U modernizaciju je uloženo 16,5 miliona KM. Započet je i investicijski cikus vrijedan 45 miliona KM. Planirano je investiranje 80 miliona KM u novi transportni sistem, novo mehanizovano čelo.

- U naredne tri godine sve te investicije će biti zatvorene i ukupne investicije, negdje oko 170 miliona KM bi trebalo da se u naredne tri godine pribave – naglašava Čergić.

Od naredne godine u ovom će rudniku biti zaposleno tri hiljade radnika. S ponosom Banovići nose titulu rudarskog grada, a „crno zlato“ koje se ovdje proizvodi okosnica je života kako lokalne zajednice, tako i rudara, koji počinju i završavaju dan jednom riječju - „Sretno“.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=P13yE-P3HCY[/embed]

Biznis.ba / FENA