BiH

Cijene proizvoda u decembru niže za 0,1 posto

Autor: Biznis.ba
Cijene proizvoda u decembru niže za 0,1 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine bile su niže za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su jeftiniji za 0,1 posto, za koliko su u prosjeku jeftiniji namještaj i kućanski uređaji, dok su odjeća i obuća u prosjeku jeftiniji za 5,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,4 posto, a ostala dobra i usluga za 0,2 posto.

U decembru u odnosu na novembar lani hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 0,5 posto, dok su zdravstvo, rekreacija i kultura u prosjeku skuplji za 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Nivo cijena u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2018. viši je u prosjeku za 0,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,5 posto, alkoholna pića i duhan za 5,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,9 posto, zdravstvo za 0,6 posto, komunikacije za 0,1 posto, rekreacija i kultura za 1,3 posto, obrazovanje za 0,2 posto, restorani i hoteli za 1,2 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

U decembru lani, u odnosu na isti mjesec 2018. godine, odjeća i obuća su u prosjeku bili jeftiniji za 11,7 posto, namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 0,3 posto, te prevoz za 0,8 posto.

Biznis.ba / FENA