BiH

Digitalizacija stalan proces i investicija kojom se postižu uštede

Autor: Biznis.ba
Digitalizacija stalan proces i investicija kojom se postižu uštede

Digitalizacija u Bosni i Hercegovini u različitim segmentima različitog je kvaliteta. Radi se o stalnom procesu i investiciji koja se vraća kroz uštede - istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH).

Potpredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković i direktor kompanije Global GPS BH Haris Hadžialić najavili su predstojeću konferenciju "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" koja će biti održana od 18. do 20. marta u Sarajevu.

Cilj je, kako je kazao Vuković, napraviti presjek stanja u BiH kada je riječ o digitalizaciji i iskorištenosti IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.

- Očekujemo oko 500 učesnika i interes je ogroman. Pozivamo ljude jer će moći čuti interesantne teme o kojima se rijetko može nešto pročitati ili doznati iz prve ruke. Na konferenciji će biti predstavljeno 16 studija, slabosti i izazovi u ovom procesu, kao i investicijski potencijal, odnosno gdje treba djelovati da bi BiH bila rame uz rame sa svjetskim i evropskim kompanijama – dodao je Vuković.

Konferencija je svojevrsni nastavak skupa iz decembra prošle godine kada je otvoreno pitanje kakvo je stanje digitalizacije u BiH. VTK BiH se, napomenuo je Vuković, odvažila da krene tim putem tragajući za načinima da pomogne privredi BiH kada je riječ o savremenoj tehnologiji, brzini poslovanja i komunikacijama.

- VTK BiH nije ta koja će digitalizovati društvo u tehničkom smislu. To rade nadležna tijela, ministarstva i druga tijela koja su obučena i opremljena i tehnički mogu provesti. Samo želimo da vidimo na kojem smo nivou u ovom kontekstu, a posebno gdje su mjesta gdje se može investirati – dodao je Vuković.

Prema njegovim riječima, kompleksno administrativno-ustavno uređenje BiH samo po sebi stvara određene poslovne barijere, međutim te barijere nestaju u digitalnom svijetu. Cilj i suština je olakšati poslovanje ljudi unutar BiH ali i van granica.

- U IT sektoru, najbrže rastućem sektoru, danas je zaposleno oko 16.000 osoba, većinom mladih ljudi. Korporativni rast u tom sektoru je do 70 posto na nivou godine – izdvojio je Vuković.

Direktor kompanije Global GPS BH Haris Hadžialić je kazao da je BiH u digitalizaciji društva već dugo vremena.

- Prošlo je 25 godina od kako je ostvaren bh. domen, a 15 godina od kako je usvojena prva Politika i strategija razvoja informacionog društva. Digitalizacija u BiH u različitim segmentima je različitog kvaliteta - naveo je Hadžialić.

Napomenuo je da proces digitalizacije, kao što ga radi EU ili bilo koja svjetska institucija, mora imati svoje indikatore i indekse, kao i nosioce aktivnosti.

- Zadnja studija koju je radila EU je u vezi transporta i to je jedna od tema o kojoj će biti riječi na predstojećoj konferenciji. Po toj studiji, troškovi transportnog sektora u Evropi su oko 180 milijardi eura u oblasti administracije. Njihove kalkulacije pokazuju da će transportne firme morati investirati oko 12 milijardi eura u narednih godinu i po dana, a onda se postiže ušteda od nekih stotinu milijardi. U konačnici, svake godine transportni sektor bi uštedio oko 90 milijardi eura. Da bi firme uvele digitalizaciju one će dobiti određene benefite odnosno poticaje od administracije EU – ilustrirao je Hadžialić.

Uvođenjem novih tehnologija, kako je dodao, naš život će biti puno lakši, a kompanijama se omogućava da svoje proizvode distribuiraju lakše, brže i uz sve manje troškove do sve većeg broja korisnika.

Biznis.ba / FENA