BiH

Đapo, Zukić i Miraščić: Udar na svjetsku ekonomiju će biti teži od Velike depresije

Autor: Biznis.ba
Đapo, Zukić i Miraščić: Udar na svjetsku ekonomiju će biti teži od Velike depresije
Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić izjavio je u Sarajevu da je osnova za rebalans budžeta, koji je danas usvojen, donošenje mjera za stabilizaciju privrede.

- Našli smo se u kompleksnoj situaciji, jer pravi udar se još uvijek nije desio. Očekivanja su da će posljedice biti daleko veće od Velike depresije s početka 20. stoljeća. Imamo pad ponude i potražnje zbog koronavirusa. Predviđamo da će se prvi udar desiti u prvom polugodištu ove godine i rebalans je rađen na procjeni da ćemo imati pad prihoda od nekih 460 miliona KM - kazao je on.

Kada su u pitanju budžetski rashodi, Miraščić je rekao da su se oni povećali, a razlog je uspostava Fonda za stabilizaciju privrede, ali i transfer novca prema nižim nivoima vlasti, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo svjesni da će najveći pad imati sektor malog i srednjeg biznisa, pa smo zbog toga pri Razvojnoj banci formirali Fond za stabilizaciju - naveo je on.

Federalna ministrica okoliša i turizma i predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Edita Đapo ističe da je broj zaraženih osoba od koronavirusa mlađih od 18 i starijih od 65 godina najmanji u BiH, što znači da su krizni štabovi i civilna zaštita u FBiH donosili dobre odluke.

Restriktivne mjere koje su za cilj imale da sačuvaju zdravlje i živote ljudi, pogodile su ekonomiju. Ministrica navodi da je Vlada FBiH osmislila model masivne pravične pomoći svim kompanijama kojima je promet manji za 20 posto.

- Zadatak nam je da uspostavimo socijalni dijalog sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca. Vlada je dala korektnu ponudu - da se socijalni partneri dogovore, da sami definišu sporazum koji bi Vlada potpisala, a onda bi na osnovu tog tripartitnog sporazuma išli u izmjene i dopune Zakona o radu - pojasnila je Đapo.

Obzirom da socijalni partneri nisu postigli sporazum, dodaje ministrica, Vlada FBiH mora biti odgovorna i donijeti određene izmjene i dopune Zakona o radu, koje će se dnevnom redu Vlade naći već u naredni utorak.

Ministar obrta i poduzetništva Amir Zukić očekuje da će rebalans budžeta dobiti podršku u Parlamentu FBiH, prenose Vijesti.ba.

- Svjestan sam da neće niko biti zadovoljan, ali potrebno je donijeti mjere u ovakvom teškom periodu kako bi pomogli privredi, prije svega malom i srednjeg sektoru - konstatovao je Zukić.

Naglasio je da su svi u zemlji psihološki frustrirani zbog krize, ali da je svaka kriza ujedno i prilika da se neke stvari promijene. Tu se posebno misli na neke domaće proizvođače proizvoda koje možemo proizvoditi umjesto što ih uvozimo.

- Ova kriza je pokazala i kako možemo vrlo brzo da se prilagodimo situaciji i pravimo poboljšanja i inovacije. Možda je ovo prilika da oni kantoni koji bolje funkcioniraju prenesu svoja iskustva na druge kako bi izašli bolji i jači iz krize - poručio je ministar Zukić.

Biznis.ba / Vijesti.ba