BiH

Đurić: Privrednici gube radnike i poslove u inostranstvu

Autor: Biznis.ba
Đurić: Privrednici gube radnike i poslove u inostranstvu

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske (RS) Borko Đurić upozorio je danas da realni sektor u tom bh. entitetu funkcioniše u veoma složenim uslovima, a problem je odlazak kvalifikovanih radnika te gubitak poslova u inostranstvu.

-U posljednje vrijeme izloženi smo nedostataku radne snage, te smanjenu narudžbi za izvozno orjentisana preduzeća, jer je automobilsku industriju u Njemačkoj zahvatila recesija – rekao je Đurić, pojasnivši da su za narednu godinu smanjenje ili čak i odgođene određene narudžbe za poslove izvoznih preduzeća iz RS.

Uz to, kaže, prisutni su zahtjevi za povećanje plata, cijene energenata i drugo.

O tom pitanju, kao i programu mjera ekonomske politike za naredni period predstvanici Upravnog odbora Privredne komore RS danas su razgovarali su entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem.

Najavili su slične sastanke svaki mjesec, te da će na program Vladinih Ekonomskih reformi privrednici dati svoje primjedbe, a tražit će se i način da se osiguraju određena sredstva s cljem podrške tehnološkom razvojua preduzeća u RS.

Entitetski premijer Radovan Višković je rekao da im je Privredna komora značajan partner te da žele da sve mjere za povećanje zaposlenosti i uspješan privrendi ambijent rade zajedno.

-Cilj je da se olakša privredni ambijent u RS – dodao je Višković, navodeći da je neophodno povećati plate i zadržati radnike u RS.

Entitetski premijer je rekao da će Vlada svojom odlukom propisati nanjnižu cijenu rada, ukoliko ne bude dogovora sindikata i poslodavaca do 1. januara 2020. godine.

Biznis.ba / FENA