BiH

Đurić: Zbog smanjenih narudžbi i manjka radnika još teža godina za privredu RS

Autor: Biznis.ba
Đurić: Zbog smanjenih narudžbi i manjka radnika još teža godina za privredu RS

Ne možemo se pohvaliti postignutim poslovnim rezultatima u ovoj godini, s obzirom na negativne trendove u odnosu na 2018., a 2020. bi mogla biti i još teža - upozorio je danas predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić.

Ali, dodao je, to znači da se mora na drugačiji, konkretniji način okrenuti ka traženju rješenja u smislu prevazilaženja teškoća u kojima se nalazi realni sektor u RS.

Ukazuje da će 2020. biti još teža od ove godine, zbog niza loših kretanja u svjetskoj privredi, koji se ogledaju u smanjenoj tražnji i narudžbama, problemima u vezi s tržištima, a koja su pogođena smanjenjem proizvodnje.

-To se održava ne samo smanjenim porudžbama, već i na cijenu proizvoda koja plasiramo na ta tržišta - rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Privrednicima na ruku ne ide ni povećanje cijene energenata, odliv radne snage, a što dodatno utiče na (ne)konkurentnost domaće privrede.

Očekuju podršku izvršne vlasti kako bi se godišnje osiguralo minimalno 100 miliona KM kao podrška tehnološkom razvoju privrede, a od tog iznosa bi privrednici bili obavezni da osiguraju 70 posto sredstava, a razliku Vlada.

-Zbog svega ćemo insistirati da se provede program, koji ćemo već početkom godine predočiti Vladi, kojim tražimo značajnije učešće grant sredstava za podršku tehnološkom razvoju privrede – rekao je Đurić.

To je, kaže, jedini način da se stvore uslovi da povećanje konkuretnosti i produktivnosti domaćeg realnog sektora, a time i povećanje plata.

-Ne može se govoriti samo o povećanju najniže plate, već je neophodno da stvorimo uslove da kvalitetnijim tehnološkim razvojem omogućimo ukupno povećanje zarada – naglasio je predsjednik Privredne komore RS.

Biznis.ba / FENA