BiH

Dugovanja u zdravstvu RS-a veća od milijardu KM

Autor: Biznis.ba
Dugovanja u zdravstvu RS-a veća od milijardu KM

Dug zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstva u Republici Srpskoj (RS) veći je od milijardu KM.

S ciljem reforme u tom sektoru entitetska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema RS-a, u kojem su predstavljene reformske mjere koje je, u skladu s Programom ekonomskih reformi, potrebno preduzeti u periodu 2019.-2021. godina, a da bi se uspostavio finansijski održiv zdravstveni sistem.

-Cilj Akcionog plana je uspostaviti finansijski održiv zdravstveni sistem, koji efikasnijim pružanjem zdravstvene zaštite poboljšava zdravlje stanovništva i omogućava bolju radnu produktivnost - saopćeno je iz entitetske vlade.

Entitetski premijer Radovan Višković rekao je u izjavi novinarima da se stanje u zdravstvu RS-a mora sanirati.

-Napravljen je plan šta i kako raditi - rekao je Višković i ustvrdio da će od 1.januara 2020. godine najmanje 20 domova zdravlja biti uvezano u sistem trezorskog poslovanja.

A da bi to uradili, kako je dodao, njihove obaveze moraju se dovest nulu.

Najavio je da će od 10. do 15.aprila učestvovati na Godišnjoj konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i uvjeren je da će dobiti podršku i za realizaciju Akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema RS.

Višković je potvrdio i da će najbolji studenti univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, njih 34, nakon završenih studija dobiti posao pripravnika u Vladinim institucijama i javnim preduzećima

Biznis.ba / FENA