BiH

Duraković: Izmijeniti zakon radi efikasnije revizije privatizacije

Autor: Biznis.ba
Duraković: Izmijeniti zakon radi efikasnije revizije privatizacije

Odbor za denacionalizaciju i privatizaciju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključak da se na dnevni red narednog zasjedanja uvrste predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

- Ovaj prijedlog nalazi se u proceduri od 2017. godine jer su revizori u svom radu prepoznali nedorečenosti i neusklađenosti zakona sa drugim zakonskim propisima, najprije se tu referirajući na Zakon o upravnom postupku. Također, uočene su nepravilnosti u smislu nepostupanja po zahtjevima Agencije kada se radi o dostavljanju dokumentacije – rekao je u intervjuu za Fenu direktor Agencije za reviziju privatizacije FBiH Vedad Duraković.

Prilikom dostavljanja tražene dokumentacije za pojedine postupke revizije pojavljuju se određene poteškoće. To se, kaže on, ogleda kroz odugovlačenje postupka dostave tražene dokumentacije, to jest nepoštivanje rokova za dostavu dokumentacije.

- Nadalje, kod nekih revizijskih postupaka konkretnu dokumentaciju vezanu za privatizaciju je veoma teško i skoro nemoguće pribaviti. Određena dokumentacija je izgubljena, uništena ili je jednostavno nema, što mi uredno dokumentujemo i bitno je za takvu dokumentaciju da ovlašteno lice ili organ dokažu da je nema – naglasio je Duraković.

Kao evidentan problem istakao je nedostatak osoblja navodeći da gotovo nema zainteresovanih koji se prijavljuju na Konkurs za prijem revizora.

- Veoma je mali broj aplikanata, te smo na to ukazali Vladi Federacije BiH, koja je u tom pogledu izmijenila Pravilnik na način da su smanjeni kriteriji. Međutim, ostao je opet mali broj onih koji žele aplicirati za posao revizora ekonomske struke. Uslov je da se ima revizorski certifikat i najmanje tri godine radnog iskustva – kaže Duraković dodajući da se do kraja godine može očekivati objava novog konkursa.

U prošloj konkursnoj proceduri bila su samo dva aplikanta, od kojih je jedan dobio radno mjesto u Agenciji. To je, priznaje Duraković, poražavajuća činjenica za Agenciju koja trenutno zapošljava sedam revizora.

- Kroz svoj rad oni nastoje omogućiti javnosti da na transparentan način prezentira cjelokupan presjek izvršene privatizacije u cjelokupnom obimu te da da doprinos razvoju bh. društva kroz uspostavu provjere privatizacije i utvrdi nepravilnosti prilikom istih, a isto tako prezentira i one privatizacije koje su uspješno provedene – dodao je Duraković.

Osnovni zakon po kojem je Agencija obavezna provoditi odnosno revidirati provedene privatizacije privrednih društava i banaka je Zakon o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

- Imajući u vidu da trenutno nisu izvršene izmjene i dopune ovog zakona i da Agencija reviziju privatizacije provodi sa nedovoljnim brojem revizorskog osoblja, možemo konstatovati da Agencija postiže u svom radu zavidne rezultate – poručio je u intervjuu za Fenu Duraković.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zxDxXUPwHy8[/embed]

Biznis.ba / FENA