BiH

Džindić: Bit će riješeni problemi 13 radnika banovićkog Borca

Autor: Biznis.ba

Bit će riješeni problemi 13 radnika firme Borac iz Banovića, izjavio je za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić koji je popodne primio predstavnike te grupe.

Džindić je pojasnio da će za pet radnica u toku sedmice biti provjereno je li novac uplaćen iz Vlade FBiH prema Zavodu PIO vraćen na račun Vlade. Novac bi trebalo ponovno vratiti i zamoliti da Vlada Tuzlanskog kantona zbog čije je nebrige, po Džindićevim riječima, novac vraćen na račun Federalne vlade , uplati u razumnom roku dio doprinosa za zdravstvo za ovih pet uposlenica Borca kako bi mogle otići u penziju.

Preostalih osam radnika će iz Džindićevog kabineta biti obaviješteni telefonom o datumu drugog kruga javnog poziva za uvezivanje radnog staža, koji bi trebalo da uslijedi za mjesec ili mjesec i po dana.

Po Džindićevim riječima, nema razloga za brigu jer je obaveze za njih moguće izmiriti od novca planiranog za ovu godinu u federalnom budžetu za uvezivanje radnog staža.

Od planiranih devet miliona KM, u prvom krugu neće biti utrošeno ni dva miliona jer većina onih koji su se javili nisu dostavili urednu dokumentaciju, pojasnio je ministar.

Grupa od 13 radnika firme Borac iz Banovića, od kojih je 12 žena, doputovala je danas u Sarajevo i došla ispred sjedišta Federalne vlade tražeći rješenje za problem što ne mogu otići u penziju zbog neizmirenih svih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Rješenje problema su radnici odlučili potražiti u Sarajevu jer im je u Tuzli, kako su neki navodili, rečeno da je njihova firma od federalnog značaja.

Prije nego što ih je primio ministar Džindić i ponudio rješenje, grupa je, noseći transparente, izjavljivala da njeni predstavnici neće otići s tog mjesta dok problem ne bude riješen.

Biznis.ba / FENA