BiH

Džindić najavio realizaciju dva velika energetska projekta

Autor: Biznis.ba

Vjetorpark Jelovača, vjetropark Tušnica i solarni park Zvizdan bit će u skoroj budućnosti dio osnovnog stupa energetskog sustava Federacije BiH, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prilikom obilaska vjetorpark Jelovača kod Tomislavgrada.

- Vjetorpark Jelovača pušten je u funkciju krajem 2019. godine. Ukupna vrijednost investicije bila je 45 milijuna eura. Ovdje možete vidjeti 18 agregata po 2 megavata, ukupno instalirane snage 36 megavata, a privatni je investitor - kazao je ministar Džindić u izjavi za Fenu.

Isti investitor radi na dva nova projekta: vjetropark Tušnica ukupne instalirane snage 72,6 megavata (vrijednost projekta oko 100 milijuna eura) i solarni park Zvizdan s 23 megavata instalirane snage (vrijednost projekta je oko 20 milijuna eura).

Vjetropark Tušnica trebao bi biti u pogonu do kraja 2023. godine, kao i solarni park Zvizdan.

Ukupna instalirana snaga u ta tri projekta je oko 130 megavata, a ukupna vrijednost investicije preko 150 milijuna eura.

- Radi se o jako hrabrom poduzetniku, jako hrabroj privatnoj kompaniji koja je ušla ozbiljno u projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i danas smo došli na ovaj lokalitet da pozdravimo te projekte i da ujedno damo obećanje da ćemo odgovoriti pozitivno na sve zahtjeve koji se tiču ovakvih privrednih društava koja investiraju ozbiljno i dio su ozbiljnog energetskog sistema Federacije BiH – poručio je ministar Džindić.

Dodao je kako ovakvi i slični projekti trebaju Bosni i Hercegovini te da će ih Vlada FBiH podržavati.

- Investitor je imao određene primjedbe na Pravilnik o balansiranju što se tiče obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Mi smo za ponedjeljak zakazali sastanak gdje ćemo razgovarati s direktorom operatera i dati neke razumne rokove da u nekih tridesetak dana te pravilnike riješimo i usvojimo - istaknuo je Džindić.

Po njegovim riječima, Vlada FBiH spremna je ispuniti uvjete koje je Energetska zajednica postavila, a to je da do kraja 2023. godine imamo omjer proizvodnje električne energije iz termoelektrana i obnovljivih izvora energije bude 60-40.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kRLL6iSGIE0[/embed]

Biznis.ba / FENA