BiH

Džindić o Bloku 7, cijeni plina i uvezivanju radnog staža

Autor: Biznis.ba
Džindić o Bloku 7, cijeni plina i uvezivanju radnog staža

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Elektroprivrede BiH o odbijanju alternativnog podizvođača u vezi sa projektom izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

- Elektroprivreda BiH je kroz Nadzorni odbor i upravu usvojila nekoliko infomacija na osnovu prijedloga Parlamenta i Vlade FBiH. Zaduženja su bila da se iznajmi pravni tim sa međunarodnom reputacijom koji će pomoći izanalizirati sa timom iz Elektroprivrede BiH postojeći ugovor i predložiti Elektroprivredi BiH, Vladi Federacije i Parlamentu FBiH smjer vezano za buduće odvijanje ovog projekta - naveo je Džindić.

Vlada Federacije BiH je, kako je dodao, prihvatila informaciju koju je Elektroprivreda BiH usvojila zajedno sa Nadzornim odborom i upravom i Vlada FBiH će taj ugovor i te odrednice koje su donesene i prihvaćene proslijediti Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje.

- Rezime kompletnih zaključaka koji su došli od Elektroprivrede BiH prema resornom ministarstvu i Vladi Federacije BiH jeste da se odbija alternativni podizvođač i da se, kao opcija jedan, ponudi potpisniku ugovora da se vrati na početne postavke i da se nastavi realizacija ugovora onako kako je započeta još iz 2014. godine - dodao je Džindić.

Džindić: Donesena odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na sjednici danas usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

- Usvojena je odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto. Radi se o direktnom zahtjevu odnosno povećanju cijene od Gasproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije - kazao je Džindić nakon sjednice Vlade.

Federalno ministarstvo trgovine je danas na sjednici, kako je naveo, predložilo ovu korekciju i Vlada FBiH je usvojila i uputila u daljnju proceduru.

Džindić: Za uvezivanje radnog staža još 4,5 miliona KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, zajedno sa resornim ministarstvom, nastavila aktivnosti vezane za uvezivanje staža.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je nakon sjednice izjavio novinarima da je, na današnjoj redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, donesen niz bitnih odluka, a jedna od najvažnijih je da je Vlada FBiH, zajedno s resornim ministarstvom nastavila aktivnosti vezane za uvezivanje staža.

- Danas smo donijeli prijedlog odluke u kojem 4,5 miliona KM izdvajamo sredstava koja su planirana u Budžetu za uvezivanje radnog staža. Do sad smo, u prethodnom mandatu ove Vlade, izdvojili 45 miliona KM za uvezivanje radnog staža penzionerima koji nisu mogli otići u penziju, a imali su ispunjene uslove - kazao je Džindić.

Po njegovim riječima, tom aktivnošću je penzionisano oko osam hiljada penzionera.

Današnjom inicijativom da se rasporedi dodatnih 4,5 miliona KM putem javnog konkursa uvezat će se staž za otprilike još hiljadu penzionera, naveo je ministar Džindić.

Biznis.ba / FENA