BiH

Džindić: Očekujem donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji

Autor: Biznis.ba
Džindić: Očekujem donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će na sjednici glasati o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da ograniči rast ili smanjenje cijena električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

- Dodaje se član 16.a koji kaže da u vremenu poremećaja na tržištu kao što ga imamo danas, većim od 50 posto u odnosu na našu cijenu, daje se mogućnost da Vlada Federacije donesu odluku kojom će limitirati porast te cijene. Dakle, u ovom trenutku nemamo zakonskog osnova da limitiramo cijenu na slobodnom tržištu ili na tržinom modelu snadbijevanja kupaca električnom energijom - izjavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Očekuje se da će danas poslanici Predstavničkog doma usvojiti navedeno zakonsko rješenje, koje je potrebno da odobri i Dom naroda da bi stupilo na snagu.

- Nadam se da će se zakazati hitna sjednica Doma naroda i na njoj usvojiti korekcija jednog člana Zakona o električnoj energiji. Onda bi se stekli uslovi da Vlada Federacije na prvoj sjednici nakon usvajanja na Domu naroda pripremi materijal i predloži prihvatljvo povećanje električne energije kada govorimo o tržišnom modelu snadbijevanja - kazao je Džindić.

Poručio je da na javnoj i univezalnoj usluzi to jest domaćinstvima i sitnim obrtima cijena električne energije će ostati ista i poslije Nove godine.

- Što se tiče tržišnog modela snadbijevanja koji je na tržištu još od 2016. godine za taj model snadbijavanja ćemo morati izvršiti određenu korekciju Zakona, tu jednu korekciju i onda Vlada ima zakonsko uporište da donese odluku kojom će limitirati rast cijena i zaštiti privredu što je svima nama u interesu - konstatovao je Džindić.

(FENA)