BiH

Džindić razotkrio reviziju: Broj zaposlenih je povećan, proizvodnja nikad bolja

Autor: Biznis.ba
Džindić razotkrio reviziju: Broj zaposlenih je povećan, proizvodnja nikad bolja

U Sarajevu je danas zasjedala Vlada FBiH, a o najbitnijim donesenim odlukama javnost je informisana na konferenciji za novinare.

Tematski dio sjednice bio je posvećen izveštajima o finansijskoj reviziji federalnih ministarstava okoliša i turizma, energije, rudarstva i industrije, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i prometa i komunikacija.

Koordinatorica tima ova četiri ministarstva Aida Soko kazala je da je analizom ovih izvještaja identifikovan čitav niz propusta i nedosljednosti u primjeni odnosnih standarda, o čemu je danas raspravljala i Vlada i donijela određene zaključke.

Vlada FBiH zatražit će od Ureda za reviziju institucija u FBiH da dopuni svoje izvještaje i uskladi ih s okvirom za primjenu međunarodnih standarda revizije.

- Nedosljednosti koje su utvrđene odnose se na propisivanje kriterija koji su korišteni prilikom revizije. Utvrđeno je da je Ured za reviziju institucija u FBiH u isticanju pitanja zapravo davao preporuke i konstatacije koje su u suprotnosti sa važećom Uredbom o dodjeli interventne pomoći - rekla je Soko.

Predmet isticanja na način na koji je postavljen, dodaje, nosi čitav niz kontradiktornosti i nije u skladu sa međunarodnim standardima i osnovnim principima revizije.

- Vlada traži od Ureda za reviziju da se uskladi s ovim standardima i definiše i obrazloži ove kriterije - kazala je Soko.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pročitao je član 5, stav 4 Uredbe koji je propisala Vlada FBiH, u kojem se navodi da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjivati broj radnika u periodu do 31.12.2020. godine, u odnosu na broj zaposlenih 30.9.2020. godine.

- Danas smo protumačili ovaj član i objasnili šta on u suštini znači - da ne smije biti otpuštanja od strane poslodavca. U slučaju smrti, prijevremenog isteka ugovora o djelu ili na neodređeno vrijeme, to se ne može primjenivati - rekao je Džindić.

Upitao je zbog čega nije uzet neki drugi datum ili druga godina u odnosu na referentnu godinu.

- Zašto nije kao referentna nije uzeta godina mog rođenja - 1977? Kakav kriterij je Ured za reviziju uzeo kada je odredio 30.9.2020. godine. Gdje to piše? Uredba je jasno propisala pravila i čak gospodin Nekić sinoć kaže da su ministarstva postupila po Uredbi, ali Uredba nije dobra. Vrlo je jasno - mi smo uradili kompletan posao u skladu sa Uredbom - ističe Džindić.

Navodi da je pandemija prošle godine pokosila privredna društva i da je došlo do masovnih otpuštanja radnika.

- Vlada je kroz ova četiri ministarstva uradila sve da zaustavi trend otpuštanja radnika i zatvaranja privrednih društava. Efekat ove uredbe, koja je urađena na maksimalno korektan i transparetntan način, je 1.300 novozaposlenih radnika u periodu od 30.9.2020 do 31.12.2020. - kazao je Džindić.

Pojašnjava da je u tom periodu 223 radnika jednostrano prekinulo ugovor ili im je istekao ugovor o djelu, ili ugovor na neodređeno vrijeme, ili je našlo novi posao. Mnogo ljudi otišlo je u penziju, neki su i preselili.

- Niti jedan radnik u posmatranom periodu nije dobio otkaz od strane poslodavca - naglasio je Džindić, dodajući da je pomoć kroz Uredbu dobilo 388 privrednih društava.

Zaustavljeno je daljnje otpuštanje radnika, zasutavljen negativan trend zatvaranja privrednih društava.

- Industrijska proizvodnja poslije primjene Uredbe je sa pozitivnim trendom i do dana današnjeg. Nikad bolja nije bila. I žao mi je što to nije konstatovano kroz ovaj izvještaj - dodao je Džindić.

Biznis.ba