BiH

Džindić: Rudari prijete štrajkom ispred Elektroprivrede BiH

Autor: Biznis.ba
Džindić: Rudari prijete štrajkom ispred Elektroprivrede BiH
Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva u Vladi FBiH, rekao je za ''Avaz“ da je danas obavio razgovore s predstavnicima Sindikata rudara FBiH koji traže od „Elektroprivrede BiH“ povećanje satnice s 2,50 na 2,70 KM.

Ukoliko do toga ne dođe, rudari su, kako nam je potvrdio Džindić, za kraj januara najavili štrajk, ali pred „Elektroprivredom“.

- Danas smo imali sastanak, održat ćemo ga i naredne sedmice. I dalje rudari prijete štrajkom, ali ispred "Elektroprivrede BiH" jer smatraju da su ova firma i direktor odgovorni za ispunjavanje njihovih uvjeta. Vidjet ćemo šta će biti. Oni ne odustaju od zahtjeva da satnica bude povećana na 2,70 KM – kaže Džindić za Avaz.

Govoreći o odluci "Gazproma" da "Energoinvestu" i BiH ponude ugovor samo na pola godine koji se odnosi na snabdijevanje plinom, ministar kaže da je Rusija i ostalim državama ponudila isto. Kako kaže, nema razloga za zabrinutost.

- "Gazprom" sada svima daje ugovore na pola godine, nema više višegodišnjih ugovora. To je njihova odluka i ne može je niko više promijeniti - tvrdi ministar.

Kada su u pitanju rezultati namjenske industrije za prošlu godinu, Džindić ističe da je plan u potpunosti ostvaren.

- Plan je ostvaren 100 posto. Mislim da smo ostvarili rezultat od 316 miliona maraka. Igman je ponovo ostvario najbolje rezultate. Mi idemo dalje i ove godine očekujemo još bilje rezultate – kaže Džindić.

Biznis.ba / Vijesti.ba