BiH

Džindić saopćio ključne detalje o Skupštini RMU Banovići

Autor: Biznis.ba
Džindić saopćio ključne detalje o Skupštini RMU Banovići
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na 197. sjednici donijela odluku o neposrednom sazivanju Skupštine Privrednog društva RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

- Da bi hronološki javnosti pojasnili korake moram istaći da Nadzorni odbor privrednog društva RMU „Banovići“ d.d. Banovići, nakon što je odgođena Skupština društva zakazana za 21. oktobar ove godine zbog nedolaska predsjednika i članova Odbora za glasanje i njihovih zamjenika imenovanih odlukom Nadzornog odbora o sazivanju 10. vanredne skupštine društva, održao je 95. sjednicu Nadzornog odbora 21. oktobra ove godine i donio odluku o odgađanju skupštine i ponovnom zakazivanju 10. vanredne skupštine za 27. novembar ove godine – izjavio je Džindić za Fenu.

Dodao je da je obavještenje objavljeno u dnevnim novinama 25. oktobra ove godine.

- Imajući u vidu aktivnosti Nadzornog odbora poduzete kod zakazivanja i održavanja 10. vanredne skupštine društva nesporno je da je Nadzorni odbor postupio suprotno odredbi člana 233. Zakona o privrednim društvima tako što je obavještenje o ponovnom sazivanju skupštine društva objavljeno u dnevnim novinama nakon isteka propisanog roka – navodi Džindić.

Pored navedenog, kako je dodao, Nadzorni odbor društva zakazao je ponovljenu 10. skupštinu društva za 27. novembar ove godine, što je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima neprimjereno dug rok, više od mjesec dana, za održavanja sjednice skupštine društva koja je ponovljena i na kojoj su samo dvije tačke dnevnog reda, razrješenje Nadzornog odbora kojem je istekao mandat 30. septembra ove  godine i imenovanje članova Nadzornog odbora za koji su blagovremeno dostavljeni prijedlozi kandidata od ovlaštenih dioničara.

- Navedeno postupanje Nadzornog odbora onemogućava dioničare privrednog društva RMU „Banovići“ d.d. Banovići da koriste svoje pravo koje im pripada, a što uključuje pravo na zaštitu prava vlasništva, pravovremeno i redovno dobivanje informacija o društvu, učešće u radu skupštine, izbor i imenovanje članova nadzornog odbora, kao i druga prava u skladu sa zakonom i drugim propisima, a što je propisano i članom 5. Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima. Nadalje, članom 258 Zakona o privrednim društvima propisano je da su predsjednik i članovi nadzornog odbora dužni svoje obaveze i odgovornosti izvršavati u skladu sa interesima dioničara i dioničkog društva. A interes dioničkog društva jeste da posluje u skladu sa zakonom, te da ima nadzorni odbor koji će izvršavati propisane nadležnosti – pojasnio je Džindić.

Budući da se skupština društva zakazuje kada je to određeno zakonom što u ovom slučaju nije ispoštovano, Vlada Federacije BiH kao ovlašteni dioničar uime Federacije BiH može ocijeniti da je u najboljem interesu društva i njegovih dioničara da se radi osiguranja kontinuiranog i neometanog poslovanja ovog privrednog društva Skupština zakaže u kraćem roku, odnosno 15. novembra ove godine.

- Imajući u vidu razlog zbog kojeg se nije mogla održati 10. vanredna skupština društva zakazana za 21. oktobar ove godine nedolaskom Odbora za glasanje, potrebno je da se predmetnom odlukom imenuju i radna tijela sastavljena od lica izvan RMU Banovići d.d. Banovići, što zakon dopušta – naglasio je Džindić.

Tako će 10. vanredna Skupština dioničara Privrednog društva „RMU „Banovići“ d.d. Banovići  biti održana 15. novembra u Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

- Moram istaći da na današnji dan nadležnosti Nadzornog odbora RMU „Banovići“ d.d. Banovići prestaju da važe, tako da u narednom periodu do imenovanja novog Nadzornog odbora za sve potencijalne nepravilnosti odnosno materijalnu i svaku drugu štetu krivično će biti odgovorno tijelo Nadzornog odbora zbog neprovođenja pravilne procedure organizovanja Skupštine društva – kazao je Džindić ze Fenu.

Biznis.ba / FENA