BiH

Džindić: Za povećanje investicija važan zakon o javno-privatnom partnerstvu

Autor: Biznis.ba
Džindić: Za povećanje investicija važan zakon o javno-privatnom partnerstvu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH podržala Prednacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, kojim je definisano javno-privatno partnerstvo kao dugoročan partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

- Ovo je strateški važan zakon za povećanje investicija i za novi odnos između javnog i privatnog partnerstva u okvirima Federacije BiH. Ovaj zakon je trebao biti donesen na nivou BiH, ali s obzirom da nije bilo usaglašenih dogovora formirana je inerresorna radna komisija na čelu sa Federalnim ministarsvom energije, industrije i rudarstva. Koristili smo sve eminentne stručnjake i profesore koji su iz ovih oblasti i došli smo do prednacrta zakona koji je na današnjoj sjednici Vlada podržala i koji ćemo uputiti u redovnu proceduru – rekao je Džindić.

Kroz navedeni zakon su propisana dva oblika javno-privatnog partnerstva. To je ugovorni oblik i statusni oblik javno privatnog partnerstva.

- Ugovorni oblik je partnerstvo između javnog i privatnog sektora koji se zasniva na ugovornim obavezama. Statusni oblik podrazumijeva formiranje zajedničkog privrednog društva, koje bi bilo osnovano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, a finalnu saglasnost daje Federalni parlament – istakao je Džindić.

Ovom prilikom osvrnuo se na još jedan važan zakon koji je Vlada Federacije BiH usvojila, a to je Nacrt zakona o južnoj interkonekciji.

- S obzirom na to da imamo jedan pravac snabdijevanja i cijev strateški je bitno da ovaj zakon dobije podršku Vlade FBiH kao i Parlamenta FBiH. Time bi se omogućilo da se ovaj projekt pokrene sa mrtve tačke odnosno da krene njegova gradnja. Ovaj zakon omogućava kompletnu proceduru od početka gradnje i vrlo jednostavan put dobijanja svih potrebnih dozvola u skladu sa odredbama ovog zakona – naveo je Džindić.

Nakon obavljene javne rasprave od marta do danas bilo je određenih primjedbi sa terena i industrijskih zona kroz Hercegovinu.

- Javna rasprava pokazala je gdje treba izvršiti određene korekcije. Sve što je bilo logično mi smo prihvatili – dodao je Džindić na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade FBiH.

(FENA)