BiH

EBRD podržava zelena ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

Autor: Biznis.ba
EBRD podržava zelena ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava zelena ulaganja u Bosnu i Hercegovinu zajmom od četiri miliona eura Mikrokreditnoj fondaciji Partner Tuzla (Partner) kroz Bančin instrument za finansiranje zelene ekonomije na zapadnom Balkanu (WB GEFF II).

To je druga GEFF linija u kojoj učestvuje Partner, nakon uspješne implementacije prve linije. Tim novcem Partner će kreditirati zajmove u stambenom sektoru - pojedincima, stambenim kolektivima, proizvođačima, dobavljačima i pružateljima usluga - za ulaganje u ugradnju visokoučinkovitih zelenih tehnologija, materijala i rješenja u stambene zgrade i objekte u privatnom vlasništvu. Cijeli iznos zajma je namijenjen zelenim projektima.

Obnova zgrada ključna je za dekarbonizaciju ekonomije. U Evropskom zelenom planu to je ključno sredstvo za poticanje energetske efikasnosti u sektoru i postizanje klimatskih ciljeva. Studije pokazuju da potrošnja energije u građevinskom sektoru u Bosni i Hercegovini čini 57 posto ukupne potrošnje energije u državi, što je znatno iznad 40 posto prosjeka Evropske unije (EU).

GEFF program, u vrijednosti 135 miliona eura za zapadni Balkan, podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenijeg i održivijeg gospodarstva. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko savezno ministarstvo finansija. Također je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za zapadni Balkan.

Do danas je GEFF u Bosni i Hercegovini dosegao više od 3.000 kućanstava i osigurao zajmove u iznosu više od 10 miliona eura za pojedinačne projekte, preko partnerskih finansijskih institucija. To je doprinijelo uštedi energije za više od 7800 MWh i smanjenju emisije CO2 za više od 2700 tona godišnje. Najčešće finansirani su ugradnja prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.

Partner je najveća mikrokreditna institucija u Bosni i Hercegovini, koja je partner EBRD-a više od 10 godina i aktivna je u cijeloj državi kao ključni pružatelj usluga finansiranja.

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kaže da je još važnije doprinijeti zelenim i održivim ulaganjima, u sedmici u kojoj se održava COP26.

- Sretna sam što smo danas s Partnerom potpisali važnu kreditnu liniju, koja će dodatno povećati zeleno kreditiranje u Bosni i Hercegovini i doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije ugljika - kazala je.

Direktor Partnera Senad Sinanović kaže da im je glavna motivacija za pokretanje i promociju kreditnih linija za energijsku efikasnost, bilo aerozagađenje odnosno činjenica da su vodeći gradovi naše države nerjetko na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova Evrope ali i svijeta.

- U okviru prve kreditne linije EBRD GEFF I, ostvareno je smanjenje emisije CO2 od 15.539 tona i ušteda primarne energije od 48.069 MWH. Nova kreditna linija je još jedan korak u jačanju naše pozicije kao lidera u oblasti mikrokreditiranja energijske efikasnosti, posebno u daljnjem podizanju svijesti o značaju čiste okoline i kvalitetnog pružanja usluga našim klijentima - kazao je, saopćio je EBRD.

Od početka djelovanja u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura u 190 projekata širom države.

Biznis.ba / FENA