BiH

Efikasna primjena modela Javno-privatnog partnerstva mogući je generator razvoja BiH

Autor: Biznis.ba
Efikasna primjena modela Javno-privatnog partnerstva mogući je generator razvoja BiH
Na početku je istaknuto da naša država, ako želi dostići zacrtane ciljeve održivog razvoja, u naredne dvije decenije trebala bi investirati više milijardi konvertibilnih maraka kako bi postigla viši nivo kvaliteta javnih usluga, bilo komunalnih, zdravstvenih, transportnih ili energetskih.

Učešće na ovoj konferenciji uzela je i švicarska ambasadorica u našoj zemlji Andrea Rauber Saxer.

"U vrijeme ograničenih resursa, predstavnici vlasti trebaju formirati partnerstva s privatnim sektorom kako bi iskoristili potencijal za smanjenje siromaštva i promoviranje održivog razvoja. I oboje, poslovni sektor i društvo u cjelini, moraju imati koristi od takvih partnerstava. Kao dugoročni partneri, IFC i Švicarska podstiču održivi ekonomski rast i poboljšavaju ambijent kroz javno-privatna partnerstva. U četiri godine, od 2015. do 2020. godine, Švicarska će uložiti 5,4 miliona CHF kroz IFC-jev Transakcijski savjetodavni program javno-privatnog partnerstva u Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Aziji. Švicarska vidi veliki potencijal za JPP u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju.

Razvoj infrastrukture i komunalnih usluga Bosna Hercegovina uglavnom finansira državnim garancijama i donatorskim sredstvima, a u saopćenju se dodaje:

"Pojedini sektori privrede bolje napreduju uz uključivanje privatnog kapitala. Građanima se pruža kvalitetnija usluga, efikasnije se upravlja resursima. Nažalost, malo je primjera javno-privatnog partnerstva u BiH. Odgovorna, transparentna i efikasna primjena JPP modela može biti generator ubrzanog razvoja Bosne i Hercegovine. Kako bi se ispunili rokovi i ponudila najbolja moguća usluga krajnjim korisnicima, potrebno je aktivno raditi na razvoju modela Javno-privatnog partnerstva. Tokom konferencije analizirane su studije slučaja razvoja javnog prijevoza u Sarajevu, daljnjeg razvoja Aerodroma Sarajevo, javne rasvjete i daljinskog grijanja u Travniku, te primjena održivih obnovljivih izvora energije umjesto mazuta u Kliničkom centru Banjaluka. Također, razmatrane su zakonske, proceduralne, političke i društvene prepreke, te ponuđena rješenja za efikasniju primjenu JPP modela u BiH. Rad Konferencije je podržala Vlada Švicarske", zaključuje se u saopćenju IFC-a.

Biznis.ba