BiH

Eko-BiH mreža: Zaustaviti odlaganje radioaktivnog otpada na granici BiH

Autor: Biznis.ba
Eko-BiH mreža: Zaustaviti odlaganje radioaktivnog otpada na granici BiH

Apelujemo na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da za problem radioaktivnog otpada što hitnije nađu rješenje koje neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu - poručuju iz Eko-BiH mreže koju čini 26 udruženja.

Ističu da zagađenje i opasnost koja prijeti zbog planova za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada i granice sa BiH, nije problem samo te općine i regije, već je mnogo širih razmjera.

Ulaz u kompleks kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja je planirana lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, nalazi se samo 800 metara od rijeke Une, a 1 000 metara od vodozahvata za Novi Grad. Iz ovog vodozahvata vodu pije preko 15.000 građana, a u dolini Une živi oko 230.000 stanovnika.

Svi oni bi, kako je saopćeno, bili direktno ugoženi.

- Kulminacija ovog problema je vidljiva iz dokumenata koji su procurili u javnosti, sa tajnog sastanka Ministarstva odbrane i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske gdje je mimo svih procedura dogovarana primopredaja kasarne. Ukoliko do toga dođe, zagađenje koje nam prijeti će biti daleko veće nego što možemo da pojmimo. Ono ne poznaje državne i entitetske granice - poručio je Mario Crnković iz „Green Teama“ iz Novog Grada.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu ističe da organizacije okupljene u Eko-BiH mrežu u potpunosti podržavaju „Green Team“ te da će im se pridružiti u borbi protiv ovog problema.

- Država Bosna i Hercegovina mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika te učini sve da ne dođe do odlaganja opasnog otpada u neposrednoj blizini njenih granica. Ovaj slučaj pomno pratimo i pozdravljamo napore resornog ministarstva da nađe rješenje - rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Predstavnici ekoloških organizacija Bosne i Hercegovine su se, kako su saopćili, okupili tokom proteklog vikenda u Sarajevu, planirajući naredne korake, od kojih je jedan podrška lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti, poput ovog primjera.

Biznis.ba / FENA