BiH

Ekonomija BiH otporna na loš poslovni ambijent

Autor: Biznis.ba
Ekonomija BiH otporna na loš poslovni ambijent
Ekonomija BiH pokazala se otporna na loš poslovni ambijent sa kojim su se suočavali privrednici tokom prošle godine, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u VMBIH u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini, Šarović je u Sarajevu rekao da je BiH lani u spoljnotrgovinskom bilansu prvi put premašila iznos od 16 milijardi evra, te da je pokrivenost uvoza izvozom od 62,3 odsto najbolja do sada, podsjećajući da je pokrivenost u 2014. godini bila 53 odsto.

Kao pozitivno on je posebno istakao smanjenje spoljnotrgovinskog deficita BiH Rusijom, Italijom, Hrvatskom i Srbijom, te povećanje suficita sa Austrijom i Slovenijom.

"Sa Njemačkom prvi put imamo obim razmjene koji prelazi četiri milijarde KM", precizirao je Šarović.

On je dodao da je BiH u prošloj godini u razmjeni sa Srbijom postigla do sada najveći izvoz - veći od 1,2 milijardi KM, pri čemu je pokrivenost dostigla 62 odsto u odnosu na 42 odsto prije nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, rastu izvoza u Srbiju najviše su doprinijeli izvoz koksa i polukoksa, električne energije i toplo valjane žice.

"Mislim da smo na dobrom putu da ta pokrivenost bude još veća", dodao je Šarović.

On je naveo da je u 2018. godini izvoz iz BiH u Austriju i Sloveniju prvi put premašio milijardu KM.

Prema Šarovićevim riječima, BiH je u 2018. godini zabilježila smanjenje izvoza čelika u EU za skoro 50.000 tona, što je izvazvano mjerama EU prema zemljama izvan Unije, a što se posebno osjetilo u novembru i decembru.

"Smanjen je izvoz čelika i na Kosovo za 20.000 tona, usljed mjera tamošnjih vlasti", dodao je Šarović i precizirao da je riječ o gubitku od skoro 15 miliona KM za dva mjeseca.

On je naveo da je smanjen i bilans sa Turskom za skoro 50 miliona KM, prije svega, zbog smanjenja kursa lire i nemogućnosti privrednika iz BiH da izvoze pod takvim uslovima, ali da je trenutno situacija nešto bolja.

"Imamo i manji od očekivanog rezultat izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju, isključivo zbog sankcija koje je trpila BiH", rekao je Šarović i dodao da je BiH tek u drugoj polovini 2018. godine mogla normalno da izvozi u Rusiju.

On smatra da će se BiH u 2019. godini suočiti sa dramatičnim nedostatkom kvalitetne radne snage koja odlazi u razvijene zemlje i da donosioci odluka treba da se pozabave tim problemom, kao i stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta za privlačenje investicija.

"Ekonomija treba da bude u prvom planu u 2019 godini", istakao je Šarović.

Biznis.ba / NN