BiH

Ekonomsko-socijalno vijeće KS podržalo Zakon o kontroli i porijeklu imovine

Autor: Biznis.ba
Ekonomsko-socijalno vijeće KS podržalo Zakon o kontroli i porijeklu imovine

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Ekonomsko - socijalnog vijeća podržan je Zakon o prijavljivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

Zakon je ocijenjen kao važan iskorak u novom pristupu Vlade Kantona Sarajevo, te je dogovoreno da će predstavnici sindikata i poslodavaca podnijeti ovu inicijativu i prema drugim kantonima ali i Federaciji BiH.

Dogovoreno je da Ekonomsko - socijalnim vijećem naredne dvije godine rukovodi Franjo Rener, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata. Članovi kolegija će biti još i Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, te Malik Garibija uime Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo i član ESV Edin Forto pozvao je sve članove Vijeća da još jednom analiziraju sve mjere na koje se za vlada obavezala, te da oni sami budu protagonisti nekih od mjera i da ubrzavaju Vladu Kantona pri njihovom donošenju. Mnoge od tih mjera, kako je istaknuto, vezane su za unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu prava radnika, a socijalni partneri imaju puno pravo da od Vlade očekuju njihovo izvršenje.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija kazao je kako očekuje da će ESV biti uključeno u procese pronalaska rješenja za povećanje broja radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije.

Pojasnio je da je rad Vijeća do sada uglavnom bio baziran na analizu zakona iz ekonomsko-socijalnog okvira, ali da mu je želja da započnu i drugačije procese. Na samoj sjednici usvojena je i inicijativa Udruženja poslodavaca za donošenje posebnog zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću.

- Kao resorno ministarstvo rada spremni smo preuzeti teret izrade posebnog zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću. Imamo uporište u Zakonu o radu i smatram da će ovo biti iskorak u zaštiti interesa radnika i poslodavaca, ali i dati poseban značaj odnosu socijalnih partnera. Trenutno nemamo slične zakone u državi i sretni smo da Kanton Sarajevo učinimo primjerom dobre prakse - poručio je Garibija, saopćeno je iz Press služba KS.

Biznis.ba / FENA