BiH

Električna vozila na sajmu 'Energa' u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Električna vozila na sajmu 'Energa' u Sarajevu

''Vozi 100 kilometara za 1 KM'' moto je kompanije ''Porsche BH'' d.o.o. koja na ovogodišnjem sajmu energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "Energa" u Sarajevu predstavlja dva električna vozila.

''Up'' i ''golf sedam'', potpuno električni, ove godine su dostupni posjetiteljima sajma, a vw e-mobility projekt manager Jasmin Lučkin Feni je kazao da se očekuje da ova vrsta automobila u BiH na popularnosti dobije poslije 2020. godine.

- Iz vw su najavili da će tada napraviti revoluciju i izbaciti vozila koja su u potpunosti razvijena na novoj električnoj platformi koja će imati puno bolje performanse - rekao je Lučkin.

Navodi da će domet takvih vozila biti do 500 kilometara, te da će cjenovno biti jednaki kao vozila s dizel motorima. Najavljuje da će u BiH doći veći broj takvih automobila, te da se do tada treba pripremiti.

Ističe da se treba raditi na otvaranju većeg broja punionica, promociji benefita električnih automobila i edukaciji.

- Struja kao energent je puno povoljniji u odnosu na fosilna goriva. S ovim vozilom se za jednu KM može preći 100 kilometara dok dizelu, po trenutnim cijenama, treba više od deset KM - naglasio je Lučkin te dodao da je i održavanje znatno jeftinije od vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Smatra da je zakonska regulativa jedna od najvećih prepreka na bh. tržištu, te da će nakon tog uređenja popularnost biti znatno veća.

''Porsche BH'' je, naveo je Lučkin, spreman za dolazak većeg broja vozila te svaku priliku koriste za predstavljanje prednosti električnih vozila.

- To, kao i ranijih godina, radimo i na sajmu 'Energa'. Dovezli smo dva automobila i na raspolaganju smo svim posjetiocima da odgovorimo na sva pitanja - dodao je Lučkin.

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "Energa 2018", osmi po redu, otvoren je jučer u Sarajevu, gdje se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

https://www.youtube.com/watch?v=TM2sS7aI_34

Biznis.ba / FENA