BiH

EP BiH: Zbog 'Kreke' bi Tuzla i Lukavac mogli ostati bez grijanja

Autor: Biznis.ba
EP BiH: Zbog 'Kreke' bi Tuzla i Lukavac mogli ostati bez grijanja

JP Elektroprivreda BiH d.d - Sarajevo zbog nužnosti obezbjeđenja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, i stabilnog snabdijevanja kupaca, iznova poziva Sindikat i Upravu RU „Kreka“ na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021.godine.

"Uprava Rudnika „Kreka“ mora iznaći rješenja u situaciji evidentnog zastoja u proizvodnji. Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gdje je evidentiran značajan podbačaj, a prvenstveno iz Pogona Dubrave gdje već sedmicama nema proizvodnje. Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje vidimo samo kao prvu mjeru u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja Rudnika „reka“, navodi se u saopštenju Elktroprivrede.

Sindikatu Rudnika uglja „Kreka“ upućuje se poziv na odgovorno ponašanje u situaciji koja zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla.

"Uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga i dalja opstrukcija restrukturiranja rudnika, što uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, imaće i teške implikacije na obezbjeđenje grijanja Tuzle i Lukavca, odnosno snabdijevanje oko 120 hiljada građana toplotnom energijom koja se proizvodi u Termoelektrani",stoji u saopštenju Elektroprivrede.

Sadašnja perspektiva u vezi sa restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi, ugrožava proizvodnju električne energije kojom se snabdijevaju kupci u BiH i posebno, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja, toplotne energije kojom Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

"Imajući u vidu da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika i da posljedice njegovog opstruiranje prevazilaze okvire Koncerna EPBiH, upućuje se apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja i time eliminisanje posljedica koje će se direktno odražavati na građane zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije", saopšteno je.

Također, pozivamo predstavnike Sindikata da se uzdrže od iznošenja u javnost netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH, čime unose dodatni nemir među građane.

"Pozivamo i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima za koje su dobrano zaslužni, već da se kroz institucije vlasti, u mjeri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku “Kreka“, aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema", navode iz ove kompanije.

(Biznis.ba)