BiH

Eurozona bi mogla izbjeći recesiju, predviđa se značajan pad inflacije

Autor: Biznis.ba
Eurozona bi mogla izbjeći recesiju, predviđa se značajan pad inflacije
Izgleda da bi eurozona mogla izbjeći recesiju nakon neočekivanog rasta BDP-a krajem 2022., unatoč dvoznamenkastoj inflaciji ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Naime, Eurostat je danas objavio kako je u posljednjem tromjesečju prošle godine bruto domaći proizvod porastao za 0.1%, mada su ekonomisti procijenili pad od 0.1%.

Proizvodnja u Njemačkoj i Italiji je smanjena, ali ona u Francuskoj i Španjolskoj bilježi ekspanziju. Dodatno, jučer su iz Irske stigli podaci o jačem gospodarskom rastu nego što se očekivalo, piše Bloomberg.

Predviđa se značajan pad inflacije

Eurozona se 1. januara, od kada je Hrvatska prihvatila euro kao službenu valutu, proširila na 20 zemalja, a već se neko vrijeme bori s rekordnim skokom cijena zbog rata u Ukrajini i viših cijena energije. Vlade su nastojale nadoknaditi štetu kućanstvima i tvrtkama dijeleći milijarde eura pomoći, a smirivanju energetskog tržišta pripomogla je i blaga zima.

Mada se ne može reći da je eurozona sasvim sigurno izbjegla recesiju, budući da stručnjaci predviđaju pad proizvodnje u prvom kvartalu ove godine, predviđa se značajno smanjenje inflacije zbog pada cijena plina.

MMF: Smanjili su se izgledi za recesiju

Međunarodni monetarni fond je također malo povisio svoje izglede za globalni rast u 2023. zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u Sjedinjenim Državama i Europi, smanjenja troškova energije i ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva nakon što je Peking napustio svoja stroga ograničenja vezana za covid-19.

MMF je rekao da će globalni rast ipak pasti na 2.9 posto u 2023. s 3.4 posto u 2022., ali njegove najnovije prognoze Svjetskog gospodarskog izgleda pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz listopada od 2.7 posto rasta ove godine uz upozorenja da bi svijet lako mogao upasti u recesiju.

U svojim prognozama BDP-a za 2023. MMF je rekao da sada očekuje rast BDP-a SAD-a od 1.4 posto, više od 1 posto predviđenog u listopadu i nakon rasta od 2.0% u 2022. Kazao je da je eurozona ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Europu sada predviđa na 0.7%, naspram 0.5% u izgledima za listopad, nakon rasta od 3.5 posto u 2022.

MMF je rekao da se Europa brže prilagodila višim troškovima energije nego što se očekivalo, a smanjenje cijena energije pomoglo je regiji.

(Biznis.ba)