BiH

Fahrudin Šahmanija napustio Mercedes pa u Zenici napravio uspješnu porodičnu firmu

Autor: Biznis.ba
Fahrudin Šahmanija napustio Mercedes pa u Zenici napravio uspješnu porodičnu firmu
Šahmanija je rodom iz Njemačke gdje je stekao i zvanje mašinskog inžinjera, a radio je u Mercedesu na poslovima kvaliteta i programiranja robotera. Međutim, odlučio se sa svojom porodicom vratiti u Bosnu i Hercegovinu i pokrenuti firmu koja će proizvoditi inoxne proizvode i boce pod pritiskom za automobilsku industriju, ali i biti orjentisana na izvoz. Dvanaest godina poslije slobodno može reći da je u tome uspio s obzirom da 95 posto proizvoda Femetalla završi van granica BiH.

Na početku razgovora Šahmanija govori kako su po dolasku u Zenicu lutali dok nisu pronašli sve kontakte za pokretanje firme.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Dobili smo informacije da se obratimo ZEDI koja izdaje prostore za firme i nakon 2-3 mjeseca koliko nam je bilo potrebno da dobijemo sve dozvole, počeli smo raditi. U početku smo imali tri uposlenika, a danas direktno zapošljavamo 50-ak radnika i indirektno još 20 njih koji su uključeni u našu firmu kroz određene djelatnosti. Kasnije smo preko sajmova koji su organizovani ostvarili kontakte s inostranim tržištem i našim klijentima”, govori Šahmanija na početku razgovora.

U prvoj godini poslovanja radili su Zedinom inkubatoru, a veoma brzo su i povećali broj uposlenika s obzirom da su dobili posao na izgradnji Hotela Zenica. Firma koja je imala tri uposlenika za kratko vrijeme imala je 25 radnika, a rad s većim kompanijama na izgradnji hotela otvorio im je vrata za nove poslovne projekte i saradnju s partnerima.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“S obzirom da smo imali posla, kupili smo našu prvu proizvodnu halu, zaposlili još ljudi, tako da danas imamo oko 5.000 kvadrata proizvodnih pogona i 50 uposlenih. Na početku smo imali 100 postotni plasman na tržište BiH, ali kroz sajmove upoznavali smo naše partnere, ostvarili kontakte i danas naše proizvode u 95 posto slučajeva plasiramo u Austriju, Njemačku i Holandiju i tako je unazad već pet godina”, dodao je naš sagovornik.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Industrijska postrojenja, inox spremnici, proizvodi za automobilsku i hemijsku industriju, boce pod pritiskom i drugi proizvodi su ono što se najviše traži od zeničke firme u inostranstvu.

Šahmanija govori kako nije teško pratiti Evropu, ali da Evropa odvozi radnu snagu i dobre radnike zbog čega će njegove kolege i on imati poteškoća za kvalifikovanim radnicima.

“Potreba u industriji i za zanatima je velika, a stvorit će se vakum bravara i varioca i imat ćemo probleme da nećemo imati radnu snagu. Mi imamo dobro kvalifikovane radnike, možemo biti ponosni na našu ekipu, a to potvrđuje i dugogodišnja saradnja s partnerima. Međutim, moramo obratiti pažnju na zanate koji su potrebni metalnoj industriji. Dosta ljudi danas želi u IT sektor, medicinu, a mi ćemo i dalje izbacivati ekonomiste i pravnike, dok nam nedostaju bravari i varioci. Prekasno ćemo shvatiti da smo prespavali ovaj period”, dodao je Šahmanija.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Na kraju je istakao kako je cilj njegove porodične firme da proširi svoje pogone, ali umjerenom brzinom i načinom proširenja biznisa na taj način da traže sigurne partnere u zemljama Evrope.

Biznis.ba / Klix.ba