BiH

Federalni zavod za zapošljavanje: Zaposleno blizu 7.500 osoba sa evidencije nezaposlenih

Autor: Biznis.ba
Federalni zavod za zapošljavanje: Zaposleno blizu 7.500 osoba sa evidencije nezaposlenih

U okviru realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja 2019, (tj. mjera Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinansiranja zapošljavanja, Doprinos 500, Periodično zapošljavanje, Nova prilika, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca te Služba u zajedničkim projektima) do sada je u ovoj godini ugovoreno preko 23 miliona KM, a zaposleno 7.458 osoba sa evidencije nezaposlenih.

Kada je riječ o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019 (mjere: Poduzetništvo za mlade, Poduzetništvo za sve, Poduzetništvo za žene i Druga prilika) do sada je ugovoreno preko pet miliona KM, a obuhvaćena je 1.091 osoba.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istakla da je u toku svakodnevno zaključivanje ugovora o sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja, te se do kraja godine očekuje još veća realizacija pomenutih mjera aktivne politike zapošljavanja.

"Zadovoljni smo realizacijom mjera u ovoj godini. Trudili smo se da mjere aktivne politike zapošljavanja ove godine što više prilagodimo krajnjim korisnicima, te mislim da smo u tome uspjeli u velikoj mjeri. Ističemo da su poticaji blago povećani u odnosu na prošle godine te da je interes korisnika bio očekivano veliki", istakla je Lončar.

Biznis.ba