BiH

Feferoni novi hit Unsko-sanskog kantona: Desetine tona odlaze na njemačko tržište

Autor: Biznis.ba
Feferoni novi hit Unsko-sanskog kantona: Desetine tona odlaze na njemačko tržište
Sve više poljoprivrednih radnika u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu želi biti dio priče o bh. feferonima, a kako je sve krenulo za Klix.ba je ispričao Arif Rošić, predstavnik najvećeg otkupljivača feferona u USK-a.

On kaže da bi ova vrsta feferona mogla postati pravi hit, a da je cijela priča startala prije dvije godine.

"Imali smo pilot projekat proizvodnje feferona prije dvije godine, ali je pao na nekim sitnicama. Ja sam imao želju da uspijemo, da ispravimo greške i ušli smo profesionalnije u cijelu priču. Stanje je sada dobro", kaže nam Rošić.

On ističe da se trenutno po jednom struku paprike očekuje pola kilograma, a očekuju se još dvije berbe do kraja ove sezone

"Ako ostane lijepo vrijeme, imat ćemo jedan kilogram po struku, a to je van svake logike. Ide gušći sklop i na jedan dunum dođe 5-6 hiljada sadnica. To su prinosi 4-6 tona po dunumu što je više nego dobro", govori nam Rošić koji dodaje da bi sve moglo prerasti u jako zanimljivu priču.

Krajiški proizvdođači ove vrste paprike zadovoljili su zahtjevno njemačko tržište, ali i druge zemlje koje opskrbljuju njemački distributeri.

"Tržište je osigurano direktno za Njemačku. Isporuka se vrši svakih desetak dana kada je i berba. Imat ćemo, vjerovatno, još dvije berbe. Naš plan je napola ostvaren jer smo isporučili blizu 50 tona, a želimo 100."

Cijena kilograma kreće se oko 1,10 KM. Ipak, naš sagovornik ističe da u budućnosti neće biti potrebe za većim količinama isporuke od 100 - 150 tona.

"Potrebe cjelokupnog evropskog tržišta za ovu vrstu paprike su blizu 500 tona, a mi pravimo 100. Ali ima još vrsta paprike koje možemo proizvoditi, ali sve u svoje vrijeme", kazao je Rošić.

Za Nijemce, kao najveće tržište, kaže da su veoma zahtjevni po pitanju paprike i da ne vole veoma ljut okus.

"Mi proizvodimo specifičnu papriku, koja raste do 30 cm i neprimjetno je ljuta, ali spada u kategoriju ljutih feferona. Nijemci su zahtjevni i ne traže nešto ekstremno ljuto poput čilija", kaže Rošić.

Ističe da je cijeli proces veoma zanimljiv s obzirom da su ovo pionirski koraci, ali i da ima problema koji se rješavaju u hodu.

"Dogovori, priprema robe za zahtjevno tržište, mnogo je izazova i problema. Prednost su prijateljske zadruge oko mene sa kojima imam saradnju, koji uskaču u pomoć ako bude neki problem u vezi s transportom ili ambalažom."

Rošić nam za kraj govori da će se za mjesec dana znati koliki je uspjeh bio ove sezone, odnosno koliko se ukupno tona izvezlo na njemačko tržište.

Biznis.ba / Klix.ba