U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.
Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika Grupacije je izabran Edin Omerović, a za podpredsjednika Armin Grabičanin, vlasnici “Old Story” d.o.o., inače inicijatori organizovanog, zajedničkog, institucionalnog djelovanja ugostitelja i formiranja te grupacije.
Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja TK izabrali su i Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora, predstavnike firmi: „Old Story“ doo, „Bagi palačinkarinca“ doo, U.R. „St. James’s Irish Pub“, O.R. Svadbeni salon „Ljubavna priča“, Caffe bar „Aria“, „Piramida“, UR „Tommis“, Pizzeria „Barok“, „Time-S 92“ doo, „Hashtag“ doo.
Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na iznalaženju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema uzrokovanih pandemijom.
Radi očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti, Vladi Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvu finansija bit će upućeni zahtjevi da se procentualno smanji, odnosno, subvencioniraju režijski troškovi ( kirije, komunalije..) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu.
Također, zahtjevaju da se omogući (u toku ljetne sezone) da svi ugostitelji putem samo jednog rješenja koje se izdaje za jednu sezonu, imaju zakonski regulisano radno vrijeme vikendom (četvrtak, petak i subota) do jedan sat, dok je dozvoljeno vrijeme za muziku uživo, do ponoći.
Ugostitelji zahtjevaju i da se pripremi prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja, kao i prijedlog za oslobađanje parking tarife u centru grada poslije 19 sati u toku ljetne sezone, kao i da se pripremi prijedlog kriznom štabu za povećanje broja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru proporcionalno kvadraturi ugostiteljskog prostora, a da se zabrani okupljanje većeg broja osoba na javnim površinama (parkovi, parking prostori itd.) i u što kraćem roku, neselektivno donesu mjere koje direktno utiču na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.
- Sve to uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa - ističu iz ove grupacije.
Predstavnici Grupacije ugostitelja TK pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla smatraju da ti zahtjevi imaju zakonsko i logičko utemeljenje, te da bi se rješavanjem problema dao značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterećenog, Zavoda za zapošljavanje TK, zaključak je sa konstituirajuće sjednice Grupacije ugostitelja TK.
Biznis.ba / FENA