BiH

FOTO: Kampovanje u spektakularnom bh. pejzažu

Autor: Biznis.ba

Uronite u uzbudljivo iskustvo kampovanja usred spektakularnih pejzaža Bosne i Hercegovine, gdje svaki kutak otkriva skriveni dragulj za ljubitelje prirode i avanturiste.

Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim pejzažima, planinama, rijekama i jezerima koji su idealni za kampovanje. Naša zemlja nudi razne mogućnosti za kampovanje, od divljenja netaknutoj prirodi do uživanja u aktivnostima na otvorenom.

Postoji nekoliko lokacija za kampiranje koje su posebno privlačne posjetiteljima koji žele istraživati ​​prirodu i uživati ​​u miru i tišini, a izdvojila ih je FB stranica Visit BiH.

Prijedlozi lokacija za kampovanje u Bosni i Hercegovini su:

1. Nacionalni park Una

Jedno od najpoznatijih kamping područja u Bosni i Hercegovini je Nacionalni park Una. Smješten na sjeverozapadu zemlje, Nacionalni park Una obuhvata prelijepo područje oko rijeke Une. Ovo područje nudi razne mogućnosti za kampovanje u netaknutoj prirodi, sa bogatstvom rijeka, jezera i šuma.

Nacionalni park Una nudi različite tipove kampova, od kampova sa osnovnim sadržajima do kampova sa modernim sadržajima i komforom. Posebno je popularno kampiranje uz rijeku Unu, gdje možete uživati ​​u plivanju, pecanju, vožnji kanuom ili kajakom. Osim toga, park nudi i brojne pješačke i planinske staze, koje vam omogućavaju da istražite netaknutu prirodu i posjetite prekrasne vodopade koji su karakteristični za ovaj kraj.

2. Nacionalni park Sutjeska

Područje Nacionalnog parka Sutjeska također je popularno među kamperima. Nacionalni park Sutjeska nalazi se na jugoistoku Bosne i Hercegovine i obuhvata prelijepu prirodnu baštinu koja uključuje planine, kanjone i jezera. Ovdje se nalazi najstarija prašuma u Evropi, Perućica, koja privlači ljubitelje prirode i istraživače. Kamp u blizini Nacionalnog parka Sutjeska pruža mogućnost istraživanja netaknute prirode, planinarenja i uživanja u prekrasnom krajoliku. Ovdje možete kampirati u blizini planinskog jezera, planinariti na vrhove poput Maglića i istraživati ​​prirodne ljepote kanjona Sutjeske.

3. Plivsko jezero

Plivsko jezero je jedno od najljepših jezera u zemlji, smješteno u blizini grada Jajca. Ovo jezero je popularno među kamperima zbog svoje slikovite ljepote i mogućnosti za vodene aktivnosti kao što su plivanje, ribolov i vožnja kanuom.

4. Nacionalni park Kozara

Smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, Nacionalni park Kozara nudi prelijepe šumske površine i planinske vrhove. Ovdje možete pronaći kampove koji su savršeni za porodično kampovanje, kao i pješačke i biciklističke staze.

5. Nacionalni park Hutovo blato

Smješten u južnom dijelu zemlje, Nacionalni park Hutovo blato jedno je od najvažnijih ornitoloških područja u Evropi. Ovdje možete kampovati u blizini močvara i promatrati razne vrste ptica, kao i uživati ​​u vožnji kanuom ili čamcem po rijeci Neretvi.

6. Ostali popularni kampovi nalaze se u blizini planina Prenj, Bjelašnice i Jahorine. Ova planinska područja nude prekrasne panorame i idealna su za planinarenje, biciklizam i druge aktivnosti na otvorenom. Također možete istražiti prekrasna jezera poput Plivskih jezera ili Ramskih jezera, gdje se možete kupati ili pecati.

7. Također, planina Vlašić je atraktivna destinacija za kampovanje u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u centralnom dijelu zemlje i poznat je po svojim planinskim vrhovima, slikovitim pašnjacima i šumama. Na Vlašiću postoji nekoliko kampova i planinarskih domova koji pružaju smještaj kamperima i omogućavaju pristup raznim aktivnostima na otvorenom, kao što su planinarenje, biciklizam i vožnja quad biciklom.

8. Kamp Rimski Most je popularan kamp smješten na rijeci Neretvi. Ovaj kamp nudi prirodne ljepote i mirno okruženje i pruža mogućnosti za aktivnosti na rijeci kao što su rafting i plivanje.

9. Kamp Autokamp Blagaj se nalazi uz rijeku Bunu i pruža prekrasan pogled na stari grad Blagaj. Također ima svoju plažu i mogućnost za razne sportske aktivnosti.

10. Camping Sarajevo je još jedan popularan kamp u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u blizini glavnog grada Sarajeva i okružen je prirodnim ljepotama. Ovaj kamp je pogodan za porodice, parove i pojedince koji žele istraživati ​​okolinu, planinariti ili voziti bicikl.

Bosna i Hercegovina je također poznata po svojim speleološkim lokalitetima. Speleolozi i avanturisti mogu zaroniti u brojne pećine, poput Vjetrenice i Bijele pećine, koje nude jedinstvena podzemna iskustva.

Osim kampiranja, Bosna i Hercegovina nudi niz drugih uzbudljivih aktivnosti.

Možete se upustiti u uzbudljive avanture raftinga na rijekama poput Neretve, Une ili Vrbasa. Rafting ekspedicije pružaju nevjerovatno uzbuđenje dok se krećete kroz brzake dok ste okruženi spektakularnim krajolikom.

Svoje iskustvo možete poboljšati i posjetom historijskim gradovima i kulturnim znamenitostima u blizini kampova. Na primjer, stari grad Jajce sa svojim impresivnim vodopadom, Mostar sa čuvenim Starim mostom ili Sarajevo sa svojom bogatom historijom i intrigantnom arhitektonskom baštinom.

Zapamtite, kada kampujete u prirodi, bitno je voditi računa o okolišu i pridržavati se propisanih mjera sigurnosti. Također je preporučljivo unaprijed provjeriti dostupnost i rezervisati mjesto, posebno u špici turističke sezone.

Uživajte u uzbudljivom iskustvu kampovanja u zadivljujućim pejzažima Bosne i Hercegovine, istražite netaknutu prirodu, uključite se u razne aktivnosti na otvorenom i otkrijte skrivene dragulje ove izuzetne zemlje.

Ima toliko toga za otkriti i cijeniti.

Fotografije: Visit BiH

Biznis.ba