BiH

FZZZ raspisuje 50,7 miliona KM vrijedne pozive za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja 2023.

Autor: Biznis.ba
FZZZ raspisuje 50,7 miliona KM vrijedne pozive za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja 2023.

Federalni zavod za zapošljavanje krajem mjeseca raspisuje dva programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u tekućoj 2023. godini u ukupnom iznosu od 50,7 miliona konvertibilnih maraka s ciljem zapošljavanja najmanje 8.000 ljudi, javlja Anadolija.

Konferencija za medije Federalnog zavoda za zapošljavanje povodom objave javnih poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023. i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023. održana je danas u prostorijama Zavoda u Sarajevu, a iz te ustanove su istakli da se radi o već tradicionalnoj konferenciji na kojoj predstavljaju svoje aktivnosti.

Ista ova dva programa FZZZ je realizirao i prošle godine i u toj ustanovi su zadovoljni realizacijom kojom je zaposleno 7.399 i 2.036 osoba.

Haris Huskić, šef Odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje pri FZZZ-u, istakao je da je vrijednost Programa sufinansiranja zapošljavanja za 2023. godinu iznosi 37.700.000 konvertibilnih maraka, s tim da je vrijednost poziva 28.700.000 i da će devet miliona maraka biti naknadno raspisano u okviru mjere Tražim poslodavca.

“Poziv je planiran za 27., 28. i 29. mart, a prijave će se moći podnositi u periodu od 8 do 16 sati. Cilj programa je sufinansirati zapošljavanje 6.000 osoba. Bez obzira što su poslodavci korisnici ovog poziva, ciljna grupa su nezaposlene osobe koje su morale biti prijavljene u evidenciji nezaposlenih bar jedan dan prije objave javnog poziva. Korisnici su poslodavci koji su se prethodno morali registrirati kako bi pristupili online prijavi na javni poziv i to su poslodavci koju redovno uplaćuju sve doprinose i nisu evidentirani radi rada na crno“, kazao je Huskić.

Ističući kako ni u ovogodišnjem Programu sufinansiranja zapošljavanja nije bilo većih promjena u odnosu na prethodne, Huskić je kazao da će biti raspisane mjere zapošljavanja pripravnika, mladih sa iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje demobilisanih boraca, sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi, pomoć potrebitima te tražim poslodavca.

“Period sufinansiranja po ovim mjerama će biti od jednog do 12 mjeseci, a iznosi su definirani po svakoj mjeri i uvećani su u odnosu na prethodnu godinu“, kazao je Huskić i dodao da je zadržana praksa povećavanja osnovnog iznosa sufinansiranja za deset posto za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri, izuzev mjere Nova mogućnost.

Program sufinansiranja samozapošljavanja Start Up 2023. godine iznosi 13 miliona KM, što je ujedno i vrijednost ovog poziva koji će biti raspisan 29., 30. i 31. marta sa prijemom prijava u periodu od 8 do 16 sati.

“Cilj ovog programa je pružiti podršku samozapošljavanju najmanje 2.000 osoba. Kao i kod prethodnog programa, i ovdje nam je ciljana grupa su nezaposleni sa evidencije. Mjere koje ćemo implementirati ovim programom su poduzetništvo za mlade, poduzetništvo za žene, poduzetništvo za sve te poduzetništvo za demobilizirane borce. Period sufinansiranja je 12 mjeseci“, kazao je Huskić i dodao da su i u ovom programu povećani iznosi u odnosu na prethodnu godinu.

Naglasio je da pristup online prijavama mogu imati isključivo registrirani korisnici i da će biti onemogućen pristup istog korisnika sa više računara. Registracije se mogu izvršiti na Internet stranici FZZZ-a (www.fzzz.ba). Na istoj stranici se mogu naći i svi detalji o relevantnim programima.

Biznis.ba