BiH

Gasifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu teče planiranom dinamikom

Autor: Biznis.ba
Gasifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu teče planiranom dinamikom

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je danas sa zamjenikom generalnog direktora „Zarubežnjefta“ za preradu i prodaju Igorom Šelkunovom, generalnim direktorom Refinerije nafte Bosanski Brod Anatolijem Karaljusom i Kirilom Tkačevom, generalnim direktorom Rafinerije ulja Modriča o ispunjavanju uslova iz ekoloških dozvola u ovim preduzećima te budućim aktivnostima u obje rafinerije.

Predstavnici ruskog investitora, koji su vlasnici nafte industrije RS, obavijestili su Golić o namjerama za dodatna ulaganja s ciljem, kako je saopćeno, efikasnije zaštite i smanjenja uticaja proizvodnje na životnu sredinu.

Golić je podsjetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u RS i izrazila očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u tom bh. entitetu.

Direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod Anatolij Karaljus je upoznao resornu ministra da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom i da očekuje da će radovi na mreži u krugu tog preduzeća biti uskoro gotovi.

Golić je naglasila da Ministarstvo, kao nadležni organ u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta životne sredine, podržava sve mjere i aktivnosti koje se sprovode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopćeno je iz Mistarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

-Prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, kao što je gas, jedna je od najefikasnijih mjera za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha. To je prirodno i ekološki prihvatljivo gorivo, koje u poređenju s ostalim fosilnim gorivima, poput mazuta, ima manje emisije ugljendioksida, i tako doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, a prvenstveno kvaliteta vazduha. Pri sagorijevanju gasa, generalno, nastaju manje količine emisija zagađujućih materija štetnih po životnu sredinu zbog čega se i smatra strateškim energentom.

Osim toga, u produktima sagorijevanja gasa nisu prisutni pepeo i čađ, odnosno PM čestice (praškaste materije) koje predstavljaju veliki problem u zimskom periodu kod sagorijevanja drugih goriva, a veoma su štetne po zdravlje stanovništva - rekla je ministrica Golić.

Biznis.ba / FENA