BiH

Generalni sekretar EBRD-a sutra u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Generalni sekretar EBRD-a sutra u Sarajevu
Pripreme ulaze u završnu fazu i generalni sekretar EBRD-a Enzo Quattrociocche će u utorak u Sarajevu sa vlastima Bosne i Hercegovine potpisati Memorandum o razumijevanju o realizaciji ovog događaja.

Očekuje se da će više od 2.000 učesnika doći na konferenciju, što će omogućiti Sarajevu i Bosni i Hercegovini da se predstave svijetu kao atraktivna investiciona destinacija koja je otvorena za poslovanje. U pripremi i realizaciji ovog događaja će biti angažirano i oko 120 lokalnih radnika.

EBRD će na konferenciji prezentirati svoju ponudu da promovira razvoj uspješnih i održivih preduzeća u 38 ekonomija u koje trenutno investira. Očekuje se da će dioničari EBRD-a potvrditi ambiciozne ciljeve ove institucije da ostvari još više investicija i veće angažiranje na dijalogu o politikama u zemljama u kojima sada djeluje i radi, kako bi u 2019 po prvi put u svojoj historiji ostvarila veći iznos novih investicija od 10 milijardi eura.

"Ambicija da se uradi još više naslanja se na EBRD-ove uspješne projekte koji su fokusirani na razvoj privatnog sektora i transformiranje ka zelenoj ekonomiji. Samo na Zapadnom Balkanu EBRD je registrirala rekordne rezultate u 2018 sa više od 1,1 milijardu eura novih ulaganja. U Bosni i Hercegovini Banka je prošle godine uložila 200 miliona eura, a u 2019 godini se očekuje znatno viši nivo ulaganja, do 300 miliona eura", kaže se u saopćenju EBRD-a.

U svojoj strategiji za Bosnu i Hercegovinu EBRD je kao prioritete označila podršku privatnom sektoru, poboljšanje poslovnog okruženja i izvršenje "Agende za konektivnost". Agenda uključuje infrastrukturna ulaganja kao i političke reforme u skladu sa naporima zemlje na približavanju Evropskoj uniji.

"Radujemo se održavanju naše Godišnje skupštine u maju u Sarajevu. To je jedinstvena prilika da se oblikuje međunarodna percepcija grada i zemlje kao mjesta za poslovanje. Naš cilj je da damo doprinos ekonomiji koja raste, stvara radna mjesta i koristi svima", rekao je Quattrociocche.

Program 28. Godišnje skupštine uključuje zvanični sastanak 69 dioničara EBRD-a, koje će predstavljati njhovi visoki zvaničnici. Lideri šest država Zapadnog Balkana se također očekuju u Sarajevu. Na raznim panelima će se razgovarati o pitanjima kao što su migracije ili načini poboljšanja investicione klime, dok će posebne ekonomske sjednice biti posvećene razmatranju investicionih mogućnosti u pojedinačnim odabranim zemljama.

Sergei Guriev, glavni ekonomist EBRD-a će predstaviti najnovije makroekonomske projekcije za regije u kojima Banka djeluje, dok će Suma Chakrabarti, Predsjednik EBRD-a, na pres konferenciji informirati medije o odlukama Guvernera EBRD-a.

Registracija je još otvorena.

Biznis.ba