BiH

Golić najavila reciprocitet Hrvatskoj: Odlagaćemo otpad kod Dubrovnika

Autor: Biznis.ba
Golić najavila reciprocitet Hrvatskoj: Odlagaćemo otpad kod Dubrovnika

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić ponovo je apelovala na vlasti Hrvatske da odgovore da li je istina da će skladištiti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, u općini Dvor, uz granicu sa Bosnom i Hercegovom, kao i da bi taj prostor mogao kasnije da preraste u odlagalište nuklearnog otpada, budući da Hrvatska do 2023. godine mora preuzeti polovinu otpada iz Nuklearne elektrane „Krško“.

- Hrvatska već duže vrijeme vrijeme ignoriše stav i mišljenje institucija i RS i Federacije BiH, jer su se institucije BiH ignorantski ponašale po ovom pitanju. Tražimo istinu – navela je Golić.

Tvrdi da su iz određenih medija u Hrvatskoj saznali da ta zemlja ponovo preduzima određene mjere, kada je riječ o odlaganju otpada na lokalitetu Trgovska gora, protiv čega su RS i BiH usvajale i rezolucije te nadležni najavili međunarodnu arbitražu i sudsku zaštitu.

-Ukoliko će Hrvatska poštovati međunarodne norme, kao sljedeći korak bi trebali pristupiti sprovođenju izrade studije uticaja na životnu sredinu. BiH je usvojila i ratifikovala Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces. Ni o tome nismo dobili obavijest - dodala je ona i ustvrdila da, ako ne dobiju informacije, slijedi arbitraža i međunarodni sud, što će ona inicirati kao pravnu borbu protiv namjera Hrvatska po tom pitanju.

Istakla je da bi i RS mogla da poduzme recipročne mjere i da odlaže svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika.

-Imamo i mi radioaktivnog otpada. Ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavit ćemo i skladište iznad Dubovnika i pozvat ću da svi tamo odlažu, ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciorociteta. Ali to nije način rješavanja problema - ustvrdila je ona i dodala da niko nema pravo da ugrožava građane druge zemlje.

Golić je ukazala da su svi građani RS i FBiH zabrinuti i da nadležni organi RS neće odustati od borbe protiv odlagališta otpada na Trgovoskoj gori, jer namjerama Hrvatske u ovom slučaju nije ugroženo samo oko 230.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une.

Načelnik općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača je rekao da je odlagalište u neporednoj blizini te lokalne zajednice neprihvatljivo te da je neprihvatljivo to što Hrvatska, kako kaže, ignoriše postojanje građana Novog Grada/Bosanskog Novog i svih ostalih u rizičnom području.

Najavio je sjednicu lokalnog foruma za bezbjednost te Skupštine općine samo o toj temi.

-Očekujemo od institucija BiH da zaštite svoje građane kako bi živjeli u sredini koja nije ekološki ugrožena – dodao je Drljača, nakon sastanka u Minstarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Biznis.ba / FENA