BiH

Gorivo mora pojeftiniti 10 feninga

Autor: Biznis.ba
Gorivo mora pojeftiniti 10 feninga

Stekli su se uslovi da cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH budu smanjene za bar pet do deset feninga po litru.

To je za "Nezavisne" rekao sagovornik koji decenijama prati stanje na tržištu energenata, a koji smatra da su pumpadžije izgubile argumente za sadašnje cjenovnike, jer im naruku ne idu ni rafinerijske cijene, koje su srezane, ni stanje na svjetskom tržištu, gdje je došlo do potonuća vrijednosti sirove nafte.

Kako pojašnjava, barel nafte je početkom oktobra koštao 86 dolara, a danas mu je cijena 71 dolar, što predstavlja pad od čak 17 procenata.

"Tada, kada je barel koštao 86 dolara, plaćali smo benzin 2,36 KM, a danas plaćamo oko 2,31, što znači da nam gorivo nije pojeftinilo ni približno onoliko koliko je trebalo", ističe naš sagovornik.

RAZLIKA: Kako dodaje naš sagovornik, njegove teze moguće je dokazati i na primjeru zabilježenom u januaru ove godine, kada je barel sirove nafte koštao približno koliko i danas (oko 70 dolara).

"Tada nam je benzin 95 koštao oko 1,96 KM", ističe naš izvor, koji dodaje da u razliku u cijeni treba uračunati i kurs dolara, kao i akcize, ali da, i kada se ta dva parametra uzmu u obzir, opet ima prostora da se iznosi na cjenovnicima bh. benzinskih pumpi "srežu".

Svoju tvrdnju potkrepljuje i podatkom da je od polovine prošle sedmice, kako kaže, došlo i do pada rafinerijskih cijena, a na koje se pumpadžije najčešće pozivaju kada pravdaju svoje cijene.

"Zato tvrdim da ima prostora da gorivo pojeftini od pet do deset feninga", ističe naš sagovornik.

PAD: Da bi cijene na bh. benzinskim pumpama trebalo da padnu, smatraju i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

"S obzirom na kretanje cijena naftnih derivata na globalnom tržištu, i s tim u vezi posljednja sniženja, očekivano bi bilo sniženje cijena istih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, što nažalost nije slučaj", rekli su za "Nezavisne" u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Kako su dodali, dešava se zapravo obrnuto.

"Kad je u pitanju povećanje cijena, ono se uvijek primijeni i na domaćem tržištu bez odlaganja, a kad je u pitanju sniženje, uvijek se radi o zakašnjenju ili izostanku", naveli su omdusmani.

U Federalnom ministarstvu trgovine kazali su nam da su im i dalje stižu najave predstavnika benzinskih pumpi za sniženje cijena goriva od pet feninga po litru.

TREND: Hoće li do takvog trenda doći i u RS, nije poznato, jer trgovci karte ne pokazuju.

"Mi ćemo se u utorak (danas) oglasiti saopštenjem u kojim ćemo dati odgovore na pitanja u vezi sa nedoumicama koje ljudi imaju. Što se tiče kretanja cijena goriva, to ne možemo da komentarišemo", rekli su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Cijene goriva u BiH su poprilično šarolike, što, između ostalog, zavisi i od benzinske pumpe i od grada.

Na jednoj pumpu u Tuzli dizel i benzin juče su koštali 2,36 KM, a slične cijene, sa ponekim feningom odstupanja, zabilježene su i u Sanskom Mostu.

Gorivo u Banjaluci košta između 2,30 i 2,40 feninga, ali je moguće pronaći i benzinske pumpe gdje su cijene za nekoliko feninga ispod 2,30 KM.

Biznis.ba / NN