BiH

Gospodarska komora FBiH potpisala sporazum s Asocijacijom poduzetnika

Autor: Biznis.ba
Gospodarska komora FBiH potpisala sporazum s Asocijacijom poduzetnika

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damir Vidačk potpisali su u petak u Mostaru okvirni sporazum koji će biti osnova za izradu akcijskog plana.

Kako je rečeno na svečanosti potpisivanja, akcijski plan odnosit će se na definiranje zajedničkog djelovanja kroz sektorske politike i zajednički definirane ciljeve koji se odnose na stvaranje boljeg poslovnoga ambijenta i povećanje domaćih i stranih investicija.

- Zajedno s poslodavcima i akademskom zajednicom uradit će se analiza stanja ekonomije u državi i krajem ožujka u Sarajevu održat će se konferencija koja bi trebala polučiti zaključcima koji bi trebali ići u pravcu akcijskoga plana za provedbu definiranih ciljeva, a koji se odnose stvaranje boljeg poslovnoga ambijenta u državi - izjavio je Šantić.

Kazao je kako se nada da će proces formiranja vlasti u BiH biti okončan do kraja trećeg mjeseca kako bi imali kome uputiti taj dokument.

Šantić je istaknuo kako je upravo politička situacija jedan od društvenih problema čiji se utjecaj prelijeva na gospodarstvo, posebice kada su u pitanju strane investicije koje su, kaže, u opadanju.

Reformska agenda, po Šantićevim riječima, kada su u pitanju javne financije, poslovna klima, konkurentnosti i tržišta rada, nije dovršena ili je doživjela samo kozmetičke izmjene te su se poslodavci našli u nezavidnoj situaciji u kojom ne mogu povećati svoje investicije, a stranih investicija nema jer je poslovni ambijenti u susjednim zemljama puno bolji i sigurniji.

- Ako je poslovna klima nepovoljna, zakoni nedovoljni ili komplicirani, povećavaju se troškovi, pa se investitori opredjeljuju za druge zemlje - upozorio je predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Predsjednik Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damir Vidačak kazao je da poslodavci i poduzetnici samo zajedno s Gospodarskom komorom mogu artikulirat probleme i zahtjeve prema zakonodavcu u smislu izmjena i dopuna zakona koji bi išli u korist poslodavaca.

- Uvjeti poslovanja u BiH moraju se poboljšati i to mora biti zajednički cilj i gospodarstvenika i tijela javne uprave i institucija - poručio je Vidačak.

Biznis.ba / FENA