BiH

Grijanje poskupjelo više od očekivanog?

Autor: Biznis.ba
Grijanje poskupjelo više od očekivanog?

Računi za grijanje za 17 oktobarskih dana iznenadili su Dobojlije, koji su uvjereni da je poskupljenje koje je izglasano krajem aprila veće od zvaničnog jer su im računi veći nego što su očekivali.

Naime, sezona grijanja je počela 15. oktobra, pa su korisnici račune dobili za drugu polovinu tog mjeseca, ali su im se cifre učinile veće nego što bi to trebalo, iako je poznato da je nova sezona donijela i nove cijene.

"Pa, vjerujte i meni kao odborniku nije jasno. Već glasno se po gradu priča da odluka koja je usvojena na iznos 2,74 sa PDV-om apsolutno nije takva kao ona što stoji na računima. Prostom matematikom dobijemo račun za mjesec dana i podijelimo taj iznos sa kvadratima grijne površine i dobijemo iznos da je cijena grijanja kvadrata u gradu 3,15 KM, znači uveliko premašuje onu usvojenu odluku. Ja ne znam šta se iza toga krije", pita se Slobodan Vasiljević, jedan od rijetkih odbornika koji je želio na ovu temu da govori.

Iz "Gradske toplane" poručuju da nema skrivenih namjera iza oktobarskih računa i da zapravo građani treba da znaju da je račun obračunat po broju dana koliko je ovo preduzeće isporučivalo uslugu za oktobar, a sve će im, kažu, biti jasnije kada stignu računi za cijeli mjesec, odnosno za novembar.

Šta ulazi u cijenu grijanja i koji su distributivni troškovi, treba da kažu nadležne institucije, poručuju iz dobojskog Savjeta za zaštitu potrošača, koji se žale da njihove analize niko ne prihvata ozbiljno jer se radi o udruženju građana, a ne o relevantnoj ustanovi, te su zbog toga nemoćni.

"Ne možete vi kupiti kamion i onda taj kamion uvrstiti u cenu bez obzira o kome se radi. Mi kao udruženje građane nemamo zakonsku osnovu, mi možemo dati samo predlog i pričati ovako, ali od toga nemaju koristi građani jer niko neće preduzeti ništa jer nije hteo ni do sada. Mi smo zaista pokrenuli sve mehanizme zakona, od inspekcije, preko ministarstava, tako da će se rad tih komunalnih preduzeća morati dovesti u zakonski red", poručila je Snežana Šešlija, predstavnica Savjeta za zaštitu potrošača.

Skupština grada Doboj 30. aprila usvojila je odluku o poskupljenju grijanja, vode i odvoza smeća za deset procenata, a tada je iz "Toplane" pojašnjeno da su osnovni razlozi za poskupljenje njihove usluge to što su poskupjeli električna energija i energnet, odnosno ugalj koji se loži u kotlovima.

Grijna sezona u Doboju traje od 15. oktobra do 15. aprila i građani samo tokom tih šest mjeseci plaćaju račune.

Biznis.ba / NN