BiH

Grizelji proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuke

Autor: Biznis.ba
Grizelji proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuke
Boris i Nives Grizelj svakog dana tragaju za novim rješenjima, inovacijama i prilikama za razvoj njihovog porodičnog biznisa, koji se u međuvremenu proširio na nekoliko različitih grana poljoprivrede.

"Tamo su jabuke, treba raditi rezidbu. Pravimo sok ovdje, sto posto prirodni od jabuke. Gore nam je inkubatorska stanica proizvodnje jednodnevnih pilića i purana. Uskoro će vrijeme i za destileriju, tu pravi posao čeka za nekoliko mjeseci", Boris nabraja sve poslove koji su isprepleteni na njihovom porodičnom imanju.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba

Njihova kompanija "Eko Bio Gen" radi destilaciju eteričnog ulja smilja te raspolažu pokretnom destilerijom. Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavili su novi fiksni destilator pa je porasla proizvodnja, a proširili su i saradnju s kooperantima širom zapadne Hercegovine. U sezoni zapošljavaju dodatnih devet radnika u destileriji.

"Nabavka nove opreme omogućila nam je destilaciju novih kultura čije ulje smo predstavili našim kupcima i uskoro očekujemo pozitivne odgovore. Također, isto nam je omogućilo uslugu destilacije i ostalim plantažerima te kombinaciju raznih kooperativnih odnosa. Konačno, važno je naglasiti da smo napravili jedan reprezentativan, kako tehnički tako i tehnološki objekt koji su prepoznali i svi naši strani partneri, pogotovo struka, što dodatno osigurava povjerenje za buduće poslove. Lakše radimo selekciju i osiguravamo bolji kvalitet hidrolata koji već izvozimo na strana tržišta", dodaje Boris.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba

S obzirom na to da se eterično ulje smilja najviše koristi u proizvodnji lijekova i kozmetike, naglašavaju potrebu standardizirane proizvodnje i osiguranog kvaliteta svih sastojaka, a posebno baznog ulja smilja.

"Ovi zahtjevi poprimaju sve veću važnost, jer se zakonska regulativa i normativi u proizvodnji lijekova i kozmetike stalno postrožavaju. Promoviranje ekološke proizvodnje stoga je od iznimne važnosti za daljnji razvoj uzgoja i prerade smilja u BiH pa je potrebno educiranje malih farmera i promoviranje dobre poljoprivredne prakse, organske i ekološke proizvodnje", pojašnjava Boris.

Pored Sovića, veliki dio plantaža se nalazi u Ljubuškom. Nepregledne plantaže smilja pokazuju da Grizelji vjeruju da se ulagati u ovaj posao dugoročno isplati. No, za sve je potrebno obrazovati proizvođače, raditi na diversifikaciji te razmišljati o svim mogućim oblicima razvoja prerade.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba

"Želimo pomoći mladim farmerima i ženama da se educiraju o potrebi i koristima uključivanja u organsku poljoprivredu te im ukazati na nove prakse. Potrebe i potražnja za takvim proizvodima visokog kvaliteta su u stalnom porastu", dodaje Nives.

Grizelji se, kao i brojni drugi poljoprivredni proizvođači širom zemlje, suočavaju s izazovima, ali odlučnosti ne manjka.

"Hoćemo svojim primjerom da pokažemo da se ovdje može raditi i od rada živjeti. Vjerujem da šaljemo dobru poruku te ćemo uvijek biti tu da podijelimo svoja iskustva s onima koji žele pratiti taj put", zaključuje Boris.

Biznis.ba / Klix.ba