BiH

Hilmo Šehović o HE na Drini: Brutalna agresija, a BiH šuti

Autor: Biznis.ba
Hilmo Šehović o HE na Drini: Brutalna agresija, a BiH šuti

Ekspert za energetiku i okoliš Hilmo Šehović gostovao je u Novom danu gdje je komentarisao dešavanja sa izdavanjem koncesija za izgradnju hidroeletrane na Drini te rekao kako je u pitanju "brutalna agresija", a da država Bosna i Hercegovina šuti.

Komentarišući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da produži vrijeme Zajedničkoj komisiji za koncesije na šest mjeseci da donese odluku u vezi sa izgradnjom hidroelektrane na Drini Šehović je rekao kako je Ustavni sud mogao prekinuti sve aktivnosti.

“Ustavni sud je mogao da donese privremenu mjeru zabrane, prije radova na osnovu izdate Koncesije od strane Republike Srpske, zajedno sa Srbijom, a na osnovu pozivanja Vlade RS na Zakon o unutrašnjoj plovidbi. To je bio osnov da reaguje Ustavni sud i da se ne može pristupiti uopšte razgovorima. Taj zakon je stavljen van snage odlukom Ustavnog suda BiH. Ako se RS poziva na nevažeći zakon o plovidbi, onda je jasno da je suprotno Ustavu i Ustavni sud je mogao da kaže prekidaju se aktivnosti“, istakao je Šehović.

Šehović je rekao i da “Komisija za koncesije praktično ne postoji”.

“Bilo je dato tri mjeseca, dakle od jula do oktobra i tada se Komisija za koncesije trebala izjasniti, ali ona praktično i ne postoji. To je apsolutno neregularno. Komisija ne radi ništa – od 2009. godine nisu izdali nijednu koncesiju. To je tijelo koje ne postoji i čekati da ta komisija za šest mjeseci nešto uradi, a nije ni pokušala za ova tri mjeseca da uradi, može se tumačiti kao kupovina vremena preko Komisije za koncesije BiH. Ustavni sud je donio rješenje koje glasi da ta komisija nije ispunila obavezu koju je nametnuo Ustavni sud“, komentarisao je.

Odgovarajući na pitanje šta bi to značilo u slučaju polaganja kamena temeljca za BUK Bijelu, s obzirom da iz Srbije stižu poruke da se radovi nastavljaju, Šehović je kazao da je to “njihov plan uzurpacije hidropotencijala koje dugo traje”.

“Nevezano za ove dvije hidroelektrane Bajina bašta i Zvornik, uzurpacija traje od 2008. godine. To što oni sad rade je tipičan primjer licemjerstva i nekorektnog ponašanja od strane tih ljudi u Srbiji. Ide se na sistem horuk kao i na drugim političkim pitanjima“, naglasio je Šehović te poručio da se to mora zaustaviti na sve moguće načine.

“Na godišnjem nivou od dvije hidroelektrane bilo je 104 miliona eura, i onda tu treba dodati za ovu godinu i tada cijena više nije 104 miliona te je sad tri i po puta viša i sad je to 250, čak i prelazi 300 eura po megavatu sat. To je 250 do 300 miliona godišnje, a ukupni dug je narastao na 5,5 milijardi eura i ovdje samo o Srbiji govorim. Ove stvari se moraju rješavati u paketu. Hidropotencijal rijeke Drine je zajednički i sve je to jedan paket koji je predmet razgovora od 1982. godine“, rekao je.

Rekao je i da ovaj problem “ne traje od juče”.

“Mi smo sve te analize dostavili svim organima na nivou države. To ne traje od juče. Od 2008. kad je napravljen protokol između Srbije i RS, pa onda je 2009. napravljen sporazum između kompanije iz Italije sa 51 posto a Srbija i RS sa 24,5 posto i taj projekat je propao zahvaljujući ponudi Elektroprivrede BiH. Tada je bio direktor Jerlagić a ja sam bio član Nadzornog odbora i ja sam se borio za ono što je naše i tada je zaustavljeno“, istakao je Šehović.

Dodao je i da je u pitanju “brutalna agresija gdje se ne pozivaju organi BiH”, a da organi BiH šute.

(N1)