BiH

Hitno potpisati sporazume o gradnji Istočne i Južne interkonekcije

Autor: Biznis.ba
Hitno potpisati sporazume o gradnji Istočne i Južne interkonekcije

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je u proceduru inicijativu za zaključivanje međunarodnih sporazuma o izgradnji Istočne interkonekcije sa Republikom Srbijom i Južne interkonekcije sa Republikom Hrvatskom.

Resorni ministar Staša Košarac očekuje da će se ovo pitanje, po okončanju zakonom propisanih procedura, u najkraćem roku naći na dnevnom redu Savjeta ministara BiH.

'Cijeneći značaj diverzifikacije i obezbjeđivanja više izvora snabdijevanja gasom, te poštujući ustavne nadležnosti, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je ovo pitanje stavilo u vrh prioriteta, tako da smo promptno reagovali i završili svoj dio posla. Riječ je o projektima od strateškog značaja, jer će Istočna i Južna interkonekcija imati ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj i Federaciji BiH'', poručio je ministar Košarac.

On je objasnio da su nadležne institucije Republike Srpske i Brčko Distrikta dostavile pozitivna mišljenja, te da isto očekuje u najkraćem roku od Federacija BiH.

'U stalnom sa kontaktu sa resornim ministrom iz Federacije BiH Nerminom Džindićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji su me obavijestili da u Federaciji BiH postoji politički stav da se podrže obje interkonekcije, tako da čekamo samo formalno mišljenje Federalne vlade, kako bismo nastavili sa realizacijom'', poručio je ministar Košarac.

On je ponovio stav da svi nivoi vlasti u BiH treba prioritetno da podrže projekte koji će kao rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom.

'Smatram da je izuzetno važno da obezbijedimo više interkonekcija, kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Istočna i Južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine'', naglasio je ministar Košarac.

On je posebno pozdravio aktivnosti institucija i predstavnika Republike Srpske na svim nivoima vlasti kada je u pitanju realizacija energetskih projekata, sa fokusom na omogućavanje dovoljnih količina gasa za stanovništvo i privredu Republike Srpske i Federacije BiH.

'S tim u vezi, ponovo ću ukazati na dogovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome da se za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH omogući gas po cijenama koje su najpovoljnije u Evropi. Na osnovu tog dogovora, naši građani i domaća privreda će imati gas po jeftinijim cijenama, što je od ključne važnosti u aktuelnim okolnostima i poremećajima na globalnom tržištu'', zaključio je ministar Košarac.

Biznis.ba