BiH

I vaspitači iz BiH mogli bi put Njemačke

Autor: Biznis.ba
I vaspitači iz BiH mogli bi put Njemačke

Na tržištu rada u Njemačkoj u narednih šest godina nedostajaće 300.000 vaspitača, a s obzirom na to da je ovo zanimanje izuzetno traženo u toj evropskoj zemlji, definitivno se može očekivati da i vaspitači iz BiH krenu putem medicinara i vozača.

Potvrdila je ovo Gorjana Mitrić, vlasnica Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "VBM Agentur" iz Minhena, koja ističe da bi po njenom mišljenju zapošljavanjem stranaca taj broj mogao biti i veći, jer bi tako bilo i više djece u Njemačkoj.

"Nije problem samo nedostatak radne snage, već i nedostatak obdaništa i radi se aktivno na odobravanju dozvola za gradnju i otvaranje novih vrtića. Oni žele uvoditi i dvije smjene u vrtiće, a tako bi se povećao i broj radnih mjesta", kaže Mitrićeva.

Ona je potvrdila da u ovoj agenciji imaju trenutno oko 150 zainteresovanih za posao vaspitača, što pedagoga, učitelja i socijalnih radnika.

"Zainteresovani su oni koji nemaju posla, ali idu i oni koji imaju posao, pa odlaze zbog boljih uslova. Izuzetno su traženi poslovi za vaspitače u vrtićima i učitelje u produženim boravcima, s tim da postoje poteškoće u produženim boravcima jer je teško izganjati punu normu", kaže Mitrićeva.

Ona ističe da su uslovi za odlazak znanje njemačkog jezika na nivou B2 za državne vrtiće, dok u pojedinim privatnim vrtićima još može proći nivo B1.

"Pored toga, oni moraju imati položen stručni ispit u BiH i nostrifikovati diplomu kako bi mogli dosegnuti veću platu, dok bez stručnog ispita i nostrifikovane diplome mogu raditi kao pomoćni radnici za niže plate. Plate zavise od mjesta u kojem radite u Njemačkoj", pojasnila je Mitrićeva.

Ona je navela da se zvanje vaspitača u Njemačkoj stiče sa srednjom školom, te da ljudi s našim diplomama tamo kada nostrifikuju diplomu dobijaju u suštini diplomu srednje škole, a ne fakulteta.

Ona je dodala da oni kao agencija uglavnom traže ljude koji su završili državne fakultete.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i direktor vrtića "Andrej" u Banjaluci, kaže da, ukoliko je tačno da Njemačka ima toliko otvorenih radnih mjesta za vaspitače, strahuje da bi u Banjaluci, RS, odnosno BiH mogli ostati bez vaspitača.

"Mogli bismo tako ostati bez nastavnog kadra, bez obzira na to radili oni u javnom ili privatnom sektoru. Zbog te informacije izražavam bojazan da bi moglo doći do odliva nastavnog kadra, vaspitača predškolskog vaspitanja i obrazovanja s teritorije BiH. Mi nemamo zakonsko pravo da nekome branimo da ide van granica BiH i da traži bolje uslove", rekao je Buzadžija.

On ističe da trenutno nemaju problema s kadrom te da mogu konstatovati da većina studenata koja završi predškolsko vaspitanje i obrazvonje traži sebi način da stažira ili volontira u nekoj od ustanova i da nakon toga ostaju u toj istoj ustanovi ili prelaze u neku drugu.

Dodao je da bi se radnici mogli zadržati u BiH povećanjem plata, ali da za to mora biti osnove i podloge, odnosno da se stvori ambijent i uslovnost za povećanje plata.

Jedna Banjalučanka koja je završila filozofski fakultet, predškolski smjer, u Banjaluci, rekla je da je čula da će i vaspitači moći u Njemačku.

"Ako u dogledno vrijeme ne pronađem posao, odlazak u Njemačku kao vaspitač ili pomoćni radnik u vrtiću biće jedna od mojih opcija", rekla je ona.

Biznis.ba / NN