BiH

Indrani Widjaja i Gluhić o promociji bh. turizma u Indoneziji

Autor: Biznis.ba
Indrani Widjaja i Gluhić o promociji bh. turizma u Indoneziji
Mogućnosti razvoja turističkih potencijala Tuzlanskog kantona i promocija bh. turizma u Indoneziji bili su tema razgovora potpredsjednice stalnog odbora za regionalne investicije u indonežanskoj Komori za trgovinu i turizam Yunni Indrani Widjaje i ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsada Gluhića.

Indrani Widjaja, koja je doputovala u Tuzlu gdje će učestvovati na Festivalu savremene žene, istaknula je da je Bosna i Hercegovina veoma interesantna Indonežanima kao nova turistička destinacija.

- Narod Indonezije je prije gledao u zapadnu Evropu i turističke potencijale zapadne Evrope. Sada traži nove turističke destinacije, a Bosna i Hercegovina nam je veoma interesantna. Indonežane na ove prostore možemo dovesti kvalitetnim marketingom. Veoma je važna sigurnost, jer sigurnost i turizam idu jedno uz drugo. Ukoliko možemo postići da je BiH sigurna zemlja i da je tako percipirana, onda će turisti sigurno ovdje doći - rekla je Indrani Widjaja.

Ministar Gluhić smatra da Bosna i Hercegovina, posebno Tuzlanski kanton itekako trebaju više raditi na promociji svojih turističkih potencijala. Istaknuo je da tuzlanski aerodrom i blizina granica sa zemljama Evropske unije su dodatni motiv za razvoj ekonomije u BiH.

- Prezentirat ćemo naše potencijale, a sve ono što smo do sada ostvarili ponudit ćemo našoj gošći Yunni Indrani Widjaji. Također, reći ću da je naš cilj da do 2023. godine budemo najzanimljivija i najprivlačnija turistička destinacija. Ja ću prezentirati potencijale Tuzlanskog kantona, ali svakako neću u svom govoru zaobići ni potencijale cijele BiH - kazao je Gluhić.

Indrani Widjaja danas će održati predavanje studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te prenijeti ekonomska i životna iskustva iz najveće otočne zemlje na svijetu.

Indrani je potpredsjednica Stalnog odbora za regionalne investicije u indonežanskoj Komori za trgovinu i turizam kao i izvršni direktor i vlasnik "PT Trust Consulting Group". U Tuzli boravi sve do nedjelje, 14. aprila.

Biznis.ba / FENA