BiH

Inicijativa RCC-a za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana

Autor: Biznis.ba
Inicijativa RCC-a za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) pokrenulo je incijativu za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana, saopćilo je to vijeće.

RCC se nada da izbor postati tradicionalan i naglašava da se na taj način odaje priznaje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u regionu.

- Doprinos žena preduzetnica je ključan za napredak zapadnog Balkana. Njihov naporan rad, inovativan način razmišljanja i nepokolebljiva predanost predstavljaju istinski doprinos rastu naših ekonomija i procvatu naših društava. Namjera nam je da ovom inicijativom odamo skromno priznanje ovim hrabrim i snažnim ženama koje su se usudile boriti protiv stereotipa i donijeti promjene - navedeno je u saopćenju.

Nominacije su otvorene do 4. marta 2022. godine. Svako može nominovati ženu koja je stanovnica i ima biznis u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. RCC će odabrati šest žena kojima će biti uručeno priznanje Žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana u šest kategorija, i to: žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja žena preduzetnica, žena startup preduzetnica i mlada žena preduzetnica.

Žiri formiran posebno za ovu priliku odabrat će pobjednice koje će biti predstavljene i kojima će biti uručeno priznanje na regionalnoj konferenciji za žene preduzetnice na zapadnom Balkanu 11. marta 2022. godine u Tirani, Albanija, na kojoj će se okupiti žene preduzetnice iz cijelog regiona, uključujući donosioce odluka, predstavnike akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

Pobjednice će imati priliku da na konferenciji predstave njihov biznis.

Šest žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana za 2021. godinu dobit će podršku u vidu mentorstva u trajanju od 20 dana tokom perioda od pet mjeseci, članstvo u Regionalnom centru žena preduzetnica, promociju putem kanala komunikacije RCC-a i poziv na različite skupove koje RCC organizuje a na kojima će moći predstaviti svoje uspješne priče.

- Znate li baš jednu ovakvu ženu? Nominujte je! Pozivamo sve da učestvuju i nominuju ženu preduzetnicu godine sa zapadnog Balkana i tako našoj regionalnoj zajednici daju uzore žena preduzetnica, kojih znamo da imamo mnogo - naveo je RCC u saopćenju.

Inicijativa je organizovana u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i programa Vijeća za regionalnu saradnju za ekonomsko osnaživanje žena. Projekat sufinansira Evropska unija.

Biznis.ba / FENA