BiH

IT stručnjaci bez interesa za rad u državnoj službi BiH, ne javljaju se na konkurse

Autor: Biznis.ba
IT stručnjaci bez interesa za rad u državnoj službi BiH, ne javljaju se na konkurse
Na konkurse za prijem radnika iz IT oblasti u državnim upravama BiH iz godine u godinu prijavljuje se sve manji broj kandidata, pokazuju podaci konkursnih procedura.

Brzo napuštaju posao

Iz oba entiteta te Distrikta Brčko saznajemo kako i veliki broj IT stručnjaka brzo napušta posao jer u privatntim firmama mogu raditi isti posao za mnogo viša primanja.

Direktor Agencije za državnu službu Republike Srpske Aleksandar Radeta pojašnjava nam kako konkurse za prijem radnika IT struke ne raspisuju agencije, već svaki organ posebno, jer se radi o namještenicima, a ne državnim službenicima.

"Na konkurse se prijavljuje mali broj ljudi, jedno ili dvoje, i to su uglavnom početnici. Brojni sadašnji radnici napuštaju posao kada pronađu nešto bolje plaćeno. Interes za zapošljavanje u državnoj upravi, naročito programera, veoma je mali", kazao nam je Radeta.

Gotovo ista situacija je i u Federaciji BiH. Iz Agencije za državnu službu FBiH također nam govore kako je interes IT stručnjaka za rad u državnoj službi izuzetno slab.

"Osnov za ovakvu ocjenu se može naći, između ostaloga, i u uporednim pokazateljima interesovanja za pojedina zanimanja. Naime, za jednu poziciju u državnoj službi, za koju je potreban završen pravni ili ekonomski fakultet, prijavljuje se blizu 300 kandidata, dok za poziciju iz IT oblasti ne više od deset kandidata, a bilo je slučajeva da se ne javi nijedan kandidat", rekli su nam iz Agencije za državnu službu FBiH.

Plaća radnika IT struke sa završenom visokom stručnom spremom u manjem bh. entitetu kreće se između 1.300 i 1.400 KM. U FBiH njihova plaća iznosi 1.300 KM, dok IT radnici sa srednjom stručnom spremom imaju plaću 1.100 KM.

Na ove plaće dodaju se još i naknada za prijevoz u iznosu od 53 KM, naknada za topli obrok oko 160 KM te dodatak za minuli rad.

U Distriktu Brčko, saznajemo iz Vlade ove administrativne jedinice BiH, mjesečna primanja IT stručnjaka su nešto viša.

"Neto plaća za radna mjesta sa VSS se kreće od 1.408 KM do 1.862 KM, prije oporezivanja. Prema podacima Pododjeljenja za ljudske resurse Vlade Brčko distrikta BiH, u 2017. i 2018. godini raspisano je deset javnih konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta za IT stručnjake i to za 16 radnih mjesta", kazali su nam iz Vlade Brčko distrikta.

Utjecaj na razvoj e-uprave

Slab interes IT stručnjaka za rad u državnoj upravi svakako se odražava na implementaciju e-uprave u našoj zemlji, ističe direktor Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo Timur Gadžo.

Kako kaže, na posljednjim konkursima Zavoda na čijem je čelu prijavljivali su se jedan ili nijedan IT stručnjak s VSS-om, a prijeko su im potrebni sistem inžinjeri.

"U zavodu bi trebalo da imamo još dva radna mjesta za razvoj e-uprave, ali Vlada ih nije odobrila te je broj zaposlenih smanjen. Mjesta za razvoj softvera, gdje su plaće tržišno još više, nikako se ne objavljuju. Objektivni problem za popunu stručnih mjesta u našem zavodu je nominalno isti iznos plaće za sva radna mjesta istog nivoa. Plaće nisu prilagođene stanju na tržištu, zahtjevima posla i potrebi za stalnim učenjem. Paradoks je da recepcioner s noćnim radom ili vozač s prekovremenim radom ili zapisničar u komisijama zarađuje kao inžinjer od kojeg se traži složeno znanje izgradnje sistema. Sve je to po zakonu, ali oni koji donose te zakone nisu napravili analizu stvarnih primanja koja proističu iz radnog mjesta i uporedili ih s potrebama posla i stanjem na tržištu. Subjektivni problem, koji dođe do izražaja nakon nekog vremena rada i izgrađenih sistema, jeste da inžinjer ne želi raditi tamo gdje razne kategorije imaju pravo na dodatke, prema postojećem ili predloženom zakonu o plaćama, dok on ili ona imaju pravo samo na osnovnu plaću", ističe Gadžo.

Prema njegovom mišljenju, postoje rješenja za ovu situaciju.

"Potrebno je opredijeliti se praktično za razvoj e-uprave koja štedi vrijeme i povećava efikasnost, dotle da su neki procesi ili procedure nepotrebni te cijeniti one koji tome doprinose. Također se mora utvrditi pojam deficitarnih mjesta, ne samo za IT struku, i povećati plaće, da postoji neki prihvatljiv interes za radom. Nije zanemarivo ni da se konkursi prestanu objavljivati u dnevnim ili stranačkim novinama. To nisu mjesta gdje stručna osoba traži posao, već se objavljuju na portalima gdje se objavljuju i svi ostali poslovi", smatra Gadžo.

Kako saznajemo, plaće IT stručnjaka u realnom sektoru su od dva do tri puta više nego u državnoj službi BiH, što je jedan od razloga nedostatka interesa za rad u državnim upravama.

Pored toga, veliki problem je i nedostatak IT stručnjaka jer mladi sve više napuštaju zemlju.

Nedavno objavljeno istraživanje razvoja IT sektora u KS, čiju izradu je podržao projekt Market Makers koji podržava Vlada Švicarske, pokazalo je da IT firme u BiH uglavnom gube iskusan stručni kadar spreman da radi na implementaciji kompleksnih projekata.

IT kompanije u BiH nedavno su saopćile kako posjeduju kapacitete da u narednih pet godina zaposle šest hiljada stručnjaka u ovoj oblasti, ali problem predstavlja nezainteresiranost mladih za školovanje u ovom pravcu.

Međutim, sudeći prema ovogodišnjim upisima na fakultete u BiH, među mladima ipak vlada veliko interesovanje za IT smjerove, što bi moglo promijeniti situaciju na tržištu rada naše zemlje.

Biznis.ba / Klix.ba