BiH

ITES sektor broji 1.739 kompanija i 13.600 uposlenih, dijaspora želi investirati

Autor: Biznis.ba
ITES sektor broji 1.739 kompanija i 13.600 uposlenih, dijaspora želi investirati
ITES sektor koji obuhvata sve usluge koje su prenosive putem informacijskih tehnologija, a obuhvataju IT kompanije, pozivne centre, centre za podršku korisnicima i računovodstvo u Bosni i Hercegovini, broji 1.739 kompanija i 13.600 zaposlenih.

Ovi servisi su prepoznati kao velika šansa za strana ulaganja, ali i investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog toga je ITES sektor u fokusu ovogodišnje Reconnect konferencije koja će u Vijećnici okupiti više od 150 učesnika iz zemlje i dijaspore.

- Oko 94,26 posto kompanija u ITES sektoru čine mala i srednja preduzeća, a činjenica da su dvije trećine firmi u sektoru starije od 10 godina, pokazuje i njihovu stabilnost. Pored ove analize koja je realizovana u saradnji s našim partnerom kompanijom 'Bisnode BH', odlučili smo ove godine uključiti diskusiju o potencijalima ovog sektora i u program konferencije 'Reconnect' koja okuplja bosanskohercegovačku poslovnu dijasporu. Izuzetno je važno da pokrenemo diskusiju - kazala je predstavnica konferencije Aiša Telalović.

Na konferenciji će o potencijalu ovog sektora govoriti Asad Karišik iz BIT Alijanse, Azra Sarić iz Mistral Technologies i Senad Šantić iz ZenDeva.

Šantić je prepoznatljiv po pokretanju IT kompanije u Mostaru koja radi isključivo za međunarodno tržište, sa fokusom na Švedsku, te je jedan od svijetlih primjera ulaganja bh. dijaspore u domovinu. Treći Reconnect podržao je USAID Projekt "Diaspora Invest".

- Dijaspora želi investirati u ITES sektor. Imamo niz primjera ITES kompanija s kojima sarađujemo i pružamo im podršku. Na sutrašnjem skupu u Vijećnici ćemo imati priliku razgovarati o načinima još boljeg povezivanja ovih kompanija, te kako zajednički raditi na rješavanju problema i izazova pred ovim sektorom u našoj zemlji - zaključila je Telalović, saopćeno je iz Projekta "Diaspora Invest".

Biznis.ba / FENA