BiH

Ivanović: Zajedničkim nastupom na tržištu do boljih cijena i prepoznatljivosti

Autor: Biznis.ba
Ivanović: Zajedničkim nastupom na tržištu do boljih cijena i prepoznatljivosti

Marko Ivanović dolazi iz Tolise, rukovodi udrugom „Voćar“ koja je osnovana 2010. godine, te danas okuplja 40 voćara iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac.

Ivanović govori kako je sve počelo, te koji su izazovi pred poljoprivrednicima Posavine, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

- Kao 70 postotni ratni vojni invalid, tražio sam način da se nečim bavim, te se tada rodila ideja da zasadimo voćnjak jabuke. Sada imam 4,2 hektara jabuke i 0,5 hektara šljive, koju obrađujemo obiteljski uz angažovanje sezonskih radnika. Okupili smo u udrugu četrdesetak članova iz cijele županije, te smo na ovom našem putu dobili potporu od Federalnog ministarstva branitelja, županijskih i lokalnih vlasti - kazao je Ivanović.

Udruga „Voćar“ uspješno sarađuje sa USAID/Sweden FARMA II Projektom, s kojima je realizovala nabavku protugradnih mreža za tri korisnika iz Odžaka i Orašja, a nabavili su i nove palete za berbu voća.

Trenutno realizuju izgradnju hladnjače za voće i povrće u vrijednosti od oko 300.000 KM, u saradnji sa Općinom Orašje i IFAD Projektom.

- Kod naših voćara je mahom zastupljena jabuka i šljiva kao kulture, ali imamo i nešto kruške, breskve i kupine. Trenutno se beru rane sorte jabuke i šljive. Ove godine imamo problem sa otkupom šljive, cijena je niska. Što se tiče planova za budućnost pokušat ćemo pokrenuti zadrugu koja bi se bavila otkupom, pakovanjem i prodajom naših proizvoda. Smatramo da bismo zajedničkim nastupom na tržištu postigli bolju cijenu i prepoznatljivost - dodaje Ivanović.

Njegov radni dan se nastavlja, jer svi u lokalnoj zajednici vjeruju da “Voćar” može dalje rasti i osigurati šansu za poljoprivrednike u ovom kraju. Marko poručuje da se samo zajedničkim nastupom na tržištu može postići dobra cijena i prepoznatljivost proizvoda.

Biznis.ba / FENA