BiH

Iz Sarajeva deset novih aviolinija za Evropu

Autor: Biznis.ba
Iz Sarajeva deset novih aviolinija za Evropu

Tri od pet prevoznika koji su se odazvali na javni poziv za pokretanje novih linija sa sarajevskog aerodroma u zamjenu za subvencije, ispunili su navedene uslove, saopšteno je iz Komisije za stručnu ocjenu prijava.

Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunjavaju uslove za finansijsku podršku, a dodatni detalji o rutama i datumima lansiranja će biti objavljeni u dogledno vrijeme.

LOT Polish Airlines i TUI Airways, koji su se također prijavili, nisu ispunili uslove tendera. S druge strane, Norwegian Air Shuttle je svoju ponudu dostavio nakon predviđenog roka. Kao rezultat toga, njegova primjena nije uzeta u obzir.

Javni poziv ciljao je aviokompanije da ili pokrenu operacije ili da uspostave bazu u Sarajevu, nudeći sredstva prevoznicima koji uvode letove sa neopsluženih destinacija u proteklih dvanaest mjeseci, započinju usluge do strateški važnih destinacija, stacioniraju avion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili započinju letove duže od šest sati. Vrijednost subvencija nije objavljena.

Rute za koje se smatra da su od strateškog značaja iz Sarajeva su Berlin, Memingen, Malme, Geteborg, Kopenhagen, Pariz, Bazel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barselona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stokholm, Oslo, Diseldorf, Atina, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija, Podgorica, Abu Dabi, Varšava, bilo koja tačka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanu, Indiji, Izraelu i Maleziji, takođe kao bilo koja destinacija u Sjevernoj Americi.

Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, ne lete do sarajevskog aerodroma, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionirane usluge iz London Lutona.

Njegova podružnica iz Emirata održava sezonske operacije od Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Neke aviokompanije su već najavile nove usluge za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye i Air Arabia iz Sharjaha, s tim da je potonji obnovljen nakon skoro dvije godine.

Na osnovu indirektnih saobraćajnih tokova, najprometnija neopslužena ruta sarajevskog aerodroma u Evropi (uključujući Tursku) je Ankara. Slijede Amsterdam, Pariz, Brisel, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barselona.

Uprkos ukidanju baze aviokompanije Wizz Air u novembru 2022. godine i posljedično tome smanjenju broja aviooperacija, u septembru ove godine, kao i prethodne, dostigli su broj od milion opsluženih putnika.

Kroz Aerodrom Sarajevo u septembru 2023. prošlo je 144.013 putnika. Osim toga, aerodrom je u septembru 2023. prevezao 345.126 tona carga, dok je u istom mjesecu prethodne godine prevezao 212.008 tona carga, što je za 63 posto više.

(Biznis.ba)