BiH

Izvoz u deset mjeseci oko 1,2 milijarde, a uvoz oko 1,5 milijardi KM

Autor: Biznis.ba
Izvoz u deset mjeseci oko 1,2 milijarde, a uvoz oko 1,5 milijardi KM

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH je u 10 mjeseci ostvarila izvoz u vrijednosti od 1.203.188.167 KM, čime je zauzela četvrto mjesto u odnosu na ostale grane privrede, dok je na šestom mjestu po ostvarenom uvozu od 1.572.258.023 KM.

Potpredsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće Spoljnotrgovinske komore BiH Radovan Pazurević rekao je na Međunarodnom skupu kožara i obućara u Varaždinu da u posljednjih 10 godina u BiH, sektora kože i obuće, zajedno sa tekstilnom industrijom, bilježi konstantan rast izvoza.

Prema njegovim riječima, sektor kože i obuće je u periodu od 2013. do oktobra 2018. godine, ostvario izvoz od 4.822.956.782 KM, sa suficitom u odnosu na ostvareni uvoz od preko 510 miliona KM.

Pazurević, koji je i vlasnik derventske firme "Sanino", rekao je da je najviše proizvoda izvezeno u Italiju, NJemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, te dodao da "top tri zemlje" imaju učešće u izvozu od oko 78 odsto.

"Pokrivenost uvoza izvozom industrije tekstila, odjeće, kože i obuće BiH prošle godine bila je 72,74 odsto, dok je u ovoj godini povećana na 76,53 odsto. Istovremeno, pokrivenost samo sektora kože i obuće lani iznosila je 108 odsto, da bi u ovoj godini bila povećana na 117 odsto", rekao je on.

Jedan od većih problema u BiH je, prema riječima Pazurovića, veliki procenat nekvalifikovanih radnika - oko 26 odsto, što uz nedostatak stručne i edukovane radne snage, svakako koči dalji razvoj industrije.

On je naglasio da se perspektive ogledaju u razvoju vlastitih domaćih proizvoda, uz pokretanje bazne proizvodnje repromaterijala u zemlji, ali i u neophodnim obrazovnim reformama koje su ključne za razvoj, ne samo sektora kože i obuće, već i kompletne proizvođačke industrije.

"To se ponajprije odnosi na dualno obrazovanje koje tržištu treba dati radnike sa specijalnim znanjima i praktičnim iskustvima, pogotovo iz automatizacije i digitalizacije proizvodnih procesa, ali to istovremeno mora pratiti i daleko jača interakcija obrazovanja, nauke i privrede", rekao je Pazurović.

Međunarodni skup kožara i obućara organizovalo je Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije Hrvatske privredne komore, a tema skupa je automatizacija i nove tehnologije u kožarsko-prerađivačkoj industriji.

Biznis.ba / NN