BiH

Jusko: Potrebno mladima dati prostor za stvaranje i razvoj u vlastitoj zemlji

Autor: Biznis.ba
Jusko: Potrebno mladima dati prostor za stvaranje i razvoj u vlastitoj zemlji
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko prisustvovao je otvaranju Trećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva Unlimited 2018 - kooperacije NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (China-CEEC) koji se ove godine održava od 5. do 7. novembra na pet lokacija u Sarajevu.

Istakao je da vidi dugoročnu korist Konferencije u priključivanju BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomaku u razvoju naučnih i tehnoloških parkova, kao i povećanju zaposlenosti mladih u regionu.

- Raduje me što se Konferencijom poseban akcenat stavlja na inovativnost mlađe populacije, školaraca, kao i dosta kreativnih i produktivnih ljudi. Sama ideja je nastala na sveprisutnom problemu u regionu - odlasku mladih u evropske zemlje uslijed velikog stepena njihove nezaposlenosti. Potrebno je mladima dati prostor za stvaranje i razvoj u vlastitoj zemlji, a ne samo da budu pasivni korisnici tehnologije i promatrači svjetskog napretka - rekao je Jusko.

Zamjenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhang Jianguo kazao je da je u kontekstu brzog razvoja nove industrijske revolucije kineska strana spremna, zajedno sa zemljama centralne i istočne Evrope, koristiti prednosti i raditi na zajedničkom stvaranju i unapređenju inovacija.

- Podržavam svoja preduzeća da ostvaruju saradnju u oblasti inovacija u skladu s tržišnim pravilima i komercijalnim principima. Nadam se da će Konferencija unijeti novu dinamiku u saradnji 16+1 i u odnosima Kine i Evrope - poručio je Jianguo.

Ministar Jusko i Tian Hua, potpredsjednik Udruženja preduzeća zemalja centralne i istočne Evrope i nordijskih zemalja potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji u oblasti inovacija i tehnologije između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Nakon potpisivanja održan je sastanak ministara Republike Srbije, NR Kine, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Slovenije i Republike Latvije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Biznis.ba / FENA